Da li je objektivnom novinarstvu na Zapadu došao kraj?

Baš su autori koji su više puta optuženi za lažne ili obmanjujuće kolumne neki od najvećih zagovornika napuštanja objektivnosti u medijima, tvrdi profesor prava Džonatan Tarli

Šta to beše neutralno izveštavanje, pitaju se medijski profesionalci dok sve više jača pokret aktivističkog novinarstva.

Vreme je da se razvrstamo, zauzmemo strane, i oslobodimo već zastarele objektivnosti, budući da je, kako konstatuje profesor prava na Univerzitetu "Džordž Vašington" i kolumnista "Vašington posta" Džonatan Tarli, takozvano "zagovaračko" novinarstvo novi kamen temeljac i osnova funkcionisanja medija u koje, kako pokazuju ankete, poverenje naglo opada.

Istraživanja naime otkrivaju da je poverenje u medije na istorijski niskom nivou sa manje od 20 odsto građana koji veruju televiziji ili štampi.

A dok se mediji bore za opstanak, piše Tarli na svom blogu, medijski lideri grozničavo seku granu drveta na kome sede.

"Novinari i akademici nastavljaju da uništavaju osnovne principe novinarstva i ulogu slobodne štampe u našem društvu. Zapravo baš su autori koji su više puta optuženi za lažne ili obmanjujuće kolumne neki od najvećih zagovornika napuštanja objektivnosti u novinarstvu", konstatuje Tarli.

On dodaje i da se "samodestruktivnom pokretu" pridružuju i sami čelnici medijskih kuća.

"Bivši izvršni urednik 'Vašington posta' Leonard Dauni Jr, i i bivši predsednik Si-Bi-Es njuza Andrev Hejvard objavili su rezultate razgovora sa više od 75 medijskih lidera i zaključili da se objektivnost sada smatra reakcionarnom, pa čak i štetnom. Emilio Garsija-Ruiz, glavni urednik 'San Fransisko kronikla', rekao je jasno da objektivnost mora da ode", piše Tarli u svom blogu.

I dok, kako kaže, Bob Vudvord i drugi konačno priznaju da izveštavanje o ruskom uticaju u Americi nije bilo objektivno i da je rezultiralo lažnim izveštavanjem, medijske ličnosti se sve više zalažu protiv objektivnosti kao osnovne vrednosti u novinarstvu.

"Pisci, urednici, komentatori i akademici su prihvatili sve veće pozive na cenzuru i kontrolu govora, uključujući i pozive novoizabranog predsednika Džoa Bajdena i njegovih ključnih savetnika. Ovaj pokret uključuje akademike koji odbacuju i sam koncept objektivnosti u novinarstvu u korist otvorenog aktivizma", dodaje Tarli.

On dalje navodi da i profesor novinarstva sa "Stenforda" Ted Glaser insistira da novinarstvo treba da se "oslobodi pojma objektivnosti da bi razvilo osećaj socijalne pravde".Navodno, reporteri ne treba da budu izveštači, već otvoreni zagovornici socijalne pravde, što je teško učiniti pod "ograničenjima" objektivnosti.

Elaborirajući da su zaposleni u američkim medijima odavno "prevazišli" neutralnost u izveštavanju, on navodi i primer otpuštene urednice "Njujork tajmsa" Loren Volf, koja, ne samo da je javno branila svoj pro-Bajdenov tvit, već je i objavila članak pod naslovom "Ja sam pristrasna novinarka- slažem se sa tim".

"Neki veruju da težnja za objektivnošću može dovesti do lažne ravnoteže ili obmanjujuće 'obostranosti' u pokrivanju priča o rasi, tretmanu žena, LGBT+ pravima, nejednakosti prihoda, klimatskim promenama i mnogim drugim temama. I, u današnjim redakcijama koje se diverzifikuju, smatraju da to negira mnoge njihove identitete, životna iskustva i kulturni kontekst, sprečavajući ih da tragaju za istinom u svom radu", ističe Džonatan Tarli.