Pentagon: "Kineski špijunski balon" preleće preko SAD; Kina: Samo smireno

Sumnjivi balon primećen uoči posete državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu

Pentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati.

Borbeni avioni su mobilisani, ali su vojni lideri savetovali predsednika Džozefa Bajdena da ne obara balon iz straha da bi krhotine mogle da predstavljaju pretnju po bezbednost, rekli su Rojtersu američki zvaničnici i dodali da je Bajden prihvatio taj savet.

Balon, za koji visoki zvaničnici tvrde da pripada Kini, prvi put je primećen u sredu.

Portparol Pentagona, brigadirni general Patrik Rajder rekao je da je američka vlada "otkrila i prati balon za nadzor na velikoj visini koji se trenutno nalazi iznad kontinentalnog dela Sjedinjenih Država."

Poslednji put je potvrđeno da je balon primećen na nebu iznad Bilingsa u Montani, ali njegova trenutna lokacija nije otkrivena.

Na sastanku u sredu kojim je komandovao ministar odbrane Lojd Ostin, najviši vojni zvaničnici razgovarali su o tome kako da reaguju na balon i obavestili Belu kuću o njegovoj lokaciji, uveravajući ih da ne predstavlja pretnju po letelice zbog velike visine na kojoj leti.

"Trenutno procenjujemo da ovaj balon ima ograničenu aditivnu vrednost iz perspektive prikupljanja obaveštajnih podataka iznad onoga što NRK može da uradi drugim sredstvima", rekao je visoki zvaničnik odbrane na brifingu za novinare. "Ipak, preduzimamo sve neophodne korake da zaštitimo od prikupljanja osetljivih informacija stranih obaveštajnih službi", dodao je on.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je uvereno da balon pripada Kini, a američki zvaničnici su u komunikaciji sa Pekingom jer sve opcije ostaju na stolu u pogledu narednih koraka.

Incident se dogodio nekoliko dana uoči planiranog putovanja američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Peking, prve posete na tako visokom nivou Kini od 2020.

Kina: Samo smireno

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning saopštila je danas da Peking prati izveštaje i pisanje medija o navodnom kineskom špijunskom balonu koji je primećen u vazdušnom prostoru SAD i pozvala na smirenost.

"Kina je odgovorna zemlja i uvek se striktno pridržavala međunarodnih zakona, a Peking nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, kao što sam upravo pomenula, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će obe strane moći zajedno da se nose sa tim mirno i pažljivo", rekla je Mao na redovnoj konferenciji za medije, prenosi AP.

Mao je dodala da političari i javnost treba da se uzdrže od preranih zaključaka.
Kako je rekla, nema informacije o tome da li će planirana poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu biti odložena.

Blinken bi trebalo da boravi u Kini 5. i 6. februara kako bi sa kineskim zvaničnicima razgovarao o ratu u Ukrajini .

Blinken dolazi u Kinu usred zahlađenja odnosa Pekinga i Vašingtona oko trgovine, Tajvana, ljudskih prava i teritorijalnih pretenzija Kine u Južnom kineskom moru.