Amerika šalje Ukrajini i "Boingove" bombe

Male precizne bombe postavljene na postojeće rakete pretvaraju se u hibridno oružje dugog dometa – otprilike duplo većeg od raketa koje se trenutno ispaljuju iz HIMARS-a

U paketu najnovijeg naoružanja koje će Sjedinjene Države isporučiti Ukrajini nalaziće se male, precizne, relativno jeftine i široko rasprostranjene bombe kompanije "Boing".

Pomenute bombe malog prečnika koje se navode uz pomoć Dži-Pi-Esa montiraju se na rakete koje ukrajinska vojska već koristi, čineći tako novo hibridno oružje dugog dometa za koje se očekuje da će omogućiti Ukrajincima da udare daleko iza ruskih linija na frontu.

Po saznanjima "Blumberga", za prve isporuke biće potrebno oko devet meseci, a odluku o tome Bela kuća i Pentagon trebalo bi da objave danas, 3. februara 2023.

Rakete opremljene "Boingovom" bombom testirane su triput od 2015. u partnerstvu sa švedskom kompanijom "Saab". Tokom vežbi raketa je preletela više od 130 kilometara i pogodila metu u prečniku od 102 cm od zadatog cilja putem Dži-Pi-Esa. To je otprilike duplo veći domet od raketa koje se trenutno ispaljuju iz lansera HIMARS. 

Američko vazduhoplovstvo je još 2006. godine predstavilo bombu malog prečnika vođenu Dži-Pi-Esom i malo težu od 110 kg. Novo oružje kompanija "Boing" i "Saab" dizajnirano je tako da se nakon lansiranja iz jedinice HIMARS bomba odvoji od rakete, u letu joj se otvaraju mala krila i ona leti do cilja određenog Dži-Pi-Esom.

Precizno navođene rakete opremljene "Boingovim" bombama biće plaćene sredstvima Inicijative za pomoć bezbednosti Ukrajine (USAI), programa Ministarstva odbrane SAD za povećanje kapaciteta ukrajinskih snaga protiv Rusije koji (za sada) obuhvata 1,75 milijardi dolara, dok bi "Boingove" bombe koštale do 200 miliona dolara.

Očekuje se da će američki zvaničnici danas objaviti i da će iz postojećih zaliha Ukrajini poslati protivpešadijske mine "klejmor", 155 mm "eskalibur" metke sa Dži-Pi-Esom, opremu za rakete za "patriot" sisteme, raketne bacače s ramena "Mk 153", kao i zimske jakne, što će koštati dodatnih 475 miliona dolara.