Nova ratna huškanja iz Britanije: Moramo direktno da se suočimo s Rusijom (VIDEO)

Nakon izjave iz NATO-a da je Alijansa spremna za konfrontaciju s RF, torijevac Tobijas Elvud ističe da je Britanija "uvučena u sukob u Ukrajini"

Da se svet menja i da je Evropa u ratu, izjavio je predsedavajući Komitetu za odbranu britanskog Parlamenta Tobijas Elvud za TV "Skaj njuz".

Pošto je prethodno ukazao na "užasno stanje vojske" i pad njene ratne sposobnosti, za šta su zaslužne decenije zanemarivanja i rezova radi uštede novca, Elvud je pozvao na direktno suočavanje s Rusijom.

"Svet se menja. Mi smo sada u ratu u Evropi. Treba da pređemo na ratno stanje, upleteni smo u to, mobilizovali smo procese nabavke (oružja), poklanjamo naoružanje (Ukrajini). Moramo direktno da se suočimo s Rusijom, a ne da ostavljamo ceo posao Ukrajini", rekao je Elvud.

Na novinarkino pitanje koliko je Velika Britanija "ranjiva" u novonastalim evropskim okolnostima, posebno imajući u vidu njegove reči da su ključne komponente kopnenog ratovanja britanske vojske stare 20 do 50 godina, Elvud je rekao da se Ujedinjeno Kraljevstvo može naći u raznim prilikama.

"Treba da se upitamo o kojoj se pretnji radi. Ako vidimo da Rusija želi da preduzme više akcija, na primer na Balktiku, očekivalo bi se da ćemo učestvovati u tome što će zahtevati kopnene i vazdušne snage, kao i ratnu mornaricu", istakao je predsedavajući britanskom Komitetu za odbranu.

Prethodno je predsednik vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer izjavio da je Alijansa spremna za direktnu konfrontaciju s Rusijom, kao i da zapadne države treba da budu bolje pripremljene.

"Spremni smo za sukob s Rusijom. Bićemo spremni da odgovorimo ako Ruska Federacija pređe crvenu liniju invazijom na neku zemlju članicu Alijanse", rekao je Bauer u intervjuu za portugalski kanal RTP.

Bauer je istakao da članice NATO-a treba da budu spremne za eventualni sukob, pošto vojna inicijativa sada pripada Rusiji, te da "činjenica da vaš neprijatelj ima bolje oružje nije problem vašeg neprijatelja. To je vaš problem".

S tim u vezi Tobijas Elvud je pozvao britansku vladu da izdvoji odgovarajuća finansijska sredstva za vojne potrebe jer je upravo "sukob u Ukrajini ukazao na ozbiljne nedostatke u ratnoj sposobnosti britanske vojske".

Kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka ranije je odlučio da će Kraljevstvo poslati Ukrajini 14 tenkova "čelendžer 2", na šta je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da isporuka "čelendžera 2" i drugog inostranog naoružanja neće promeniti situaciju u Ukrajini, jer će ti tenkovi – goreti kao i drugi.