Svet

Novi predsednik Češke: Nema ograničenja za slanje oružja Ukrajini

Penzionisani general NATO-a Petr Pavel, koji preuzima predsedničku dužnost u martu, veruje da Ukrajina može da pobedi Rusiju i da je zato treba neograničeno snabdevati oružjem
Novi predsednik Češke: Nema ograničenja za slanje oružja Ukrajini© Тanjug/AP Photo/Martin Meissner

Novi predsednik Češke Republike Petr Pavel rekao je da bi jedino ograničenje za isporuku oružja Ukrajini trebalo da bude nuklearno oružje, i izrazio uverenje da ukrajinske snage mogu da pobede Rusiju.

Pavel, penzionisani general NATO-a koji preuzima dužnost u martu, poručio je i da vlada ruskog predsednika Vladimira Putina nije jedina koja poseduje nuklearno oružje.

"Verujem da ne bi trebalo da stavljamo nikakvo ograničenje na opremu", rekao je Pavel za televiziju "Blumberg" i dodao: "Jedini izuzetak je nuklearno oružje i direktno učešće NATO-a u sukobu".

Pavel je proteklog vikenda ubedljivo pobedio milijardera i bivšeg premijera Andreja Babiša nakon kampanje koja je obećala da će najvišu funkciju Češke Republike vratiti u mejnstrim Evrope. Pavel je javno osudio rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i pozvao na dodatne isporuke oružja Kijevu.

"Ukrajina može da pobedi Rusiju na ukrajinskom tlu", rekao je Pavel i dodao: "To znači potisnuti ruske snage iz Ukrajine i povratiti puni teritorijalni integritet i puni suverenitet Ukrajine".

Novi češki lider je takođe upozorio Moskvu da i članice NATO imaju "nuklearne kapacitete" koje ne žele da koriste ali su spremne na to, ako bude potrebno.

Zapad je Ukrajini poslao vojnu pomoć vrednu milijarde dolara, uključujući i moderno naoružanje, tenkove, artiljerijske siteme, PVO sisteme. Rusija je više puta upozorila da svako slanje ubojitih sredstava Kijevu dodatno produžava sukob i odbacila tvrdnje zapadnih medija da razmatra upotrebu nuklearnog oružja.

image