Termoelektrane na ugalj ili vojna industrija? Izgleda da za Nemačku dileme nema

Kada je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nemačka vlada je samo 2022. izdvojila 100 milijardi evra za proširenje i modernizaciju svojih oružanih snaga

Nemačka razmatra preusmeravanje postojećih subvencija za ukidanje termoelektrana na ugalj kako bi pomogla vojnoj industriji u izgradnji novih proizvodnih pogona, prenosi "Blumberg".

Razgovori između nemačke savezne vlade i regionalnih subjekata imaju za cilj da se oružanim snagama zemlje obezbedi više oružja i municije i otvore radna mesta u regionima koji su pogođeni prelaskom sa uglja na druge energente, naveli su "Blumbergovi" sagovornici.

Nemački Bundesver već godinama ima zastarelu i delimično nefunkcionalnu opremu. Kada je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nemačka vlada je samo prošle godine izdvojila 100 milijardi evra za proširenje i modernizaciju svojih oružanih snaga.

Nemačka kompanija "Rajnmetal" saopštila je u decembru da će proširiti obim proizvodnje municije kako bi pomogli u ublažanjavu "uskih grla" koja su nastala zahvaljujući vladinoj podršci Ukrajini.

Kompanija će uložiti više od 10 miliona evra u novu proizvodnu liniju na svojoj lokaciji u Unterluesu kod Hamburga. Očekuje se da će objekat proizvoditi municiju za 30 samohodnih protivavionskih topova "gepard" koje je koalicija kancelara Olafa Šolca pristala da isporuči Ukrajini.

Uz to, "Rajnmetal" razmatra izgradnju dodatne fabrike za proizvodnju osnovnih materijala i komponenti za municiju u Saksoniji koja je pogođena prelaskom sa uglja na druge energente.