Erdogan sa Kurtijem: Podržavamo "Kosovo" u pridruživanju Savetu Evrope, EU i NATO

"Kosovo" priznaje 117 zemalja i intenzivno ćemo raditi na tome da dostignemo ciljnu cifru u pogledu priznanja, kaže Redžep Tajip Erdogan, zaboravljajući na brojna povlačenja priznanja

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastao se večeras u Istanbulu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i tom prilikom obećao podršku "Kosovu" kada je u pitanju pridruživanje Savetu Evrope, Evropskoj uniji i NATO-u, prenosi "Koha".

Erdogan je rekao da će Ankara "podržati Prištinu da postigne zasluženu poziciju u međunarodnoj areni", podsetivši da su oni druga zemlja po redukoja je priznala nezavisnost "Kosova".

"Turska je jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost 'Kosova'. U to vreme sam vodio sednicu vlade i saopšteno mi je da su ga SAD priznale kao prva država, a ja sam rekao da ćemo mi biti druga. Sada 'Kosovo' priznaje 117 zemalja i intenzivno ćemo raditi na tome da dostignemo ciljnu brojku u pogledu priznanja. Nastavljamo sa naporima da osiguramo da 'Kosovo' dostigne svoju zasluženu poziciju u međunarodnoj areni. Podržavamo 'Kosovo' u pridruživanju Savetu Evrope, Evropskoj uniji i NATO-u", kazao je Erdogan.

Naglasio je da podržava dijalog između Beograda i Prištine i da očekuje da će obe strane demonstrirati miran i konstruktivan pristup. Dodaje da se nada da će dijalog biti postignut kako bi se "osigurali mir i stabilnost u regionu".

"Podržavamo dijalog i očekujemo da će strane pokazati miran i konstruktivan pristup. Turska je spremna da pruži pomoć za mir u regionu ako to strane zatraže. Preduzećemo korake da ojačamo odnose sa našom braćom sa 'Kosova'", naveo je Erdogan.

Sudeći po podacima koje je izneo, Erdogan deluje kao nedovoljno informisan. Prema poslednjim podacima Kancelarije za KiM, "Kosovo" je priznalo 97 država, među kojima je njih pet "zamrzlo" to priznanje. Takođe, prva država koja je priznala nezavisnost "Kosova", nisu SAD, nego Kostarika.