Pomoćnik premijera Japana smenjen zbog komentara o LGBT+ osobama

Premijer Fumio Kišida rekao je novinarima da je otpustio Masajuši Araija iz svog kabineta nakon što je japanskim medijima rekao da ne voli da vidi LGBT+ ljude

Viši pomoćnik japanskog premijera smenjen je sa dužnosti nakon diskriminatornih komentara o LGBT+ osobama.

Premijer Fumio Kišida rekao je novinarima da je otpustio Masajuši Araija iz svog kabineta nakon što je japanskim medijima rekao da ne voli da vidi LGBT+ ljude, preneo je AP. Arai se nakon opaske, izvinio i povukao svoj komentar, ali to nije uticalo na odluku.

"Preduzimanje oštrih koraka je neizbežno", rekao je Kišida ne navodeći konkretnije detalje.

Američka agencija prenosi da je komentar pomoćnika japanskog premijera izazvao snažne proteste, ali podseća i da je Japan jedina zemlja G7 koja nije ozvaničila zakonom istopolne brakove.

Navodi se i da je nekoliko japanskih zvaničnika odstupilo sa svojih državnih funkcija nakon nesmotrenih komentara u javnosti.

Tako je ministar pravde dao ostavku na funkciju nakon što se šalio na račun smrtne kazne, a 2021. godine šef tokijskog Olimpijskog organizacionog komiteta učinio je isto posle izjave da žene previše pričaju.

Ministar zadužen za sajber bezbednost podneo je ostavku 2019. godine, posle prethodnog komentara da retko koristi kompjuter.