Svet

Kineskim kompanijama prete nove sankcije iz SAD zbog Irana

Iranske bezbednosne snage se sve više oslanjaju na kinesku opremu za nadzor kako bi suzbile masovne proteste, što se Amerikancima ne sviđa
Kineskim kompanijama prete nove sankcije iz SAD zbog IranaGetty © Getty Images / Stringer

SAD razmatraju uvođenje novih sankcija kineskim kompanijama koje proizvode opremu za nadzor zbog prodaje proizvoda iranskim bezbednosnim snagama koje se sve više oslanjaju na tu tehnologiju za suzbijanje protesta, objavio je danas "Volstrit džornal".

Američke vlasti su odmakle u razgovorima o uvođenju sankcija i usredsredili su se na "Tiandi Tehnolodžis", proizvođača električne opreme iz kineskog grada Tjenđina čiji su proizvodi prodati jedinicama iranske Islamske revolucionarne garde, dodaje se u izveštaju, preneo je Rojters.

U Kini se nalazi najveća i najnaprednija industrija video-nadzora na svetu, a Peking je vladama drugih država predstavljao digitalne sisteme za praćenje kao spremno rešenje za bezbednosna pitanja poput kriminala i terorizama, piše "Volstrit džornal".

Masovni protesti u Iranu počeli su posle smrti 22-godišnje Mahse Amini, žene koju je u septembru pritvorila državna policija za moral i koja je umrla pošto je tri dana bila u pritvoru, a privedena je zato što je navodno nepropisno nosila hidžab.

image