Tras: Moćni ekonomski establišment je kriv za pad moje vlade

Liz Tras je britanska premijerka sa najkraćim stažom, jer je njena vlada pala nakon samo 45 dana

Bivša britanska premijerka Liz Tras izjavila je da njen politički neuspeh nije bila njena greška, već je za brz pad njene vlade okrivila "moćni ekonomski establišment" i unutrašnju opoziciju Konzervativne stranke.

Tras je britanska premijerka sa najkraćim stažom. Ostavku je podnela u oktobru, šest nedelja nakon što je njen budžet izazvao haos na tržištu.

Kako je objavio AP, Tras je prekinula ćutanje o svom političkom debaklu i dala intervju za nedeljno izdanje "Telegrafa". Tras je kazala da je potcenila otpor sistema sa kojim će se njena politika slobodnog tržišta suočiti.

"Ne tvrdim da sam bila besprekorna u onome što se dogodilo, ali u suštini nisam dobila realnu šansu od veoma moćnog establišmenta da sprovodim svoju politiku, ali nisam imala ni političku podršku", izjavila je Tras.

Tras je preuzela dužnost u septembru nakon što je pobedila u trci za lidera Konzervativne stranke, i zamenila premijera Borisa Džonsona koji je napustio funkciju nakon skandala sa žurkama tokom karantina zbog kovida 19. Njeno obećanje da će podstaći ekonomski rast smanjenjem poreza oduševilo je članove Torijevaca, ali je zabrinulo ostale na finansijskom tržištu. 

Mogućnost većeg duga i veće inflacije dovela je do pada funte na najniži nivo u odnosu na američki dolar. Cena državnog zaduživanja je porasla i Banka Engleske je morala da se uključi da podrži tržište obveznica i spreči širi ekonomski slom koji je ugrozio penzije ljudi.

Tras je prvo otpustila svog šefa trezora Kvasi Kvartenga, a zatim je sama i sama podnela ostavku.

Ona tvrdi da je njena vlada napravljena kao "žrtveno jaagnje". Tras je rekla da i dalje veruje da je njena agenda o malim porezima i malim državama ispravna stvar, ali su snage protiv tog plana bile prevelike. Tras je rekla da su veliki delovi medija i šire javne sfere levičarski nastrojeni i kritikovala je američkog predsednika Džoa Bajdena što je njen plan nazvao greškom.

Kritičari su optužili bivšu britansku premijerku da je prekrojila istoriju i koristila populističku retoriku, okrivljujući sistem za sopstvene neuspehe.

Gavin Barvel, konzervativac koji je bio šef kabineta bivše premijerke Tereze Mej, kazao je da je Tras pogrešila što je tokom duboke krize troškova života, smatrala da je prioritet smanjenje poreza za najbogatije ljude u zemlji.

Ekonomista sa Univerziteta Kembridž Čarls Rid rekao je da je početkom septembra upozorio Ministarstvo finansija da iznenadni paket ekonomskih podsticaja rizikuje finansijsku nestabilnost i finansijsku krizu.

Ovaj intervju Tras mogao bi da izvrši veći pritisak na aktuelnog britanskog premijera Rišija Sunaka, bivšeg šefa trezora kojeg su imenovali konzervativci da smiri tržišta i stabilizuje vladu nakon olaska Tras.

Sunak kaže da je rešavanje dvocifrene inflacije važnije od trenutnog smanjenja poreza.