Svet

Evropska unija zapretila Gruziji: Uvešćemo vam sankcije ako obnovite letove sa Rusijom

Portparol Službe za spoljne poslove Evropske komisije Peter Stano upozorio je Gruziju da ne obnavlja letove sa Rusijom, inače bi mogla da se suoči sa sankcijama Brisela
Evropska unija zapretila Gruziji: Uvešćemo vam sankcije ako obnovite letove sa Rusijomwww.globallookpress.com © Nicolo Vincenzo Malvestuto

Evropska unija pozviva je Gruziju da se pridruži sankcijama uvedenim Rusiji u sektoru vazduhoplovstva i upozorava je da ne obnavlja letove između dve zemlje, rekao je za gruzijski portal "Netgazet" Peter Stano, portparol Službe za spoljne poslove Evropske komisije.

On je rekao da Gruzija treba da bude na oprezu kako Rusija ne bi mogla da izbegne sankcije koje su joj uvedene zbog rata protiv Ukrajine.

"Znamo za nedavne razgovore o mogućem obnavljanju direktnih letova između Rusije i Gruzije. Režim sankcija EU predviđa i uvođenje sankcija onima koji učestvuju u ili podržavaju moguće zaobilaženje sankcija EU protiv Rusije", zapretio je Stano.

On je naveo da su sankcije dovele do nesposobnosti Rusije da pravilno održava svoju flotu aviona u skladu sa međunarodnim tehničkim i bezbednosnim standardima.

Štaviše, u svetlu značajnih zabrinutosti za bezbednost koje je izrazila Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo Ujedinjenih nacija u vezi sa Rusijom, "Gruzija ne bi trebalo da dozvoli da opasne ruske letelice budu na njenoj teritoriji", rekao je Stano za Netgazet.

Američki Stejt department je takođe upozorio na moguće sankcije kompanijama na aerodromima u Gruziji ako bi opsluživale avione koji podležu dodatnim kontrolama uvoza i izvoza, navodi "Civil Gruzija".

Na ove pretnje Brisela stigla je reakcija iz Moskve. "Ovako izgleda gubitak suvereniteta i geopolitičko ropstvo", rekao je zamenik predsedavajućeg ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačov, napominjući da je Gruzija, uz Moldaviju i Ukrajinu, upala u "evropsku mišolovku".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je prošlog meseca na zvaničnoj konferenciji za novinare spomenuo mogući nastavak letova između Gruzije i Rusije.

Irakli Kobahidze, predsednik vladajuće partije "Gruzijski san", pozdravio je Lavrovljeve primedbe, rekavši da su mnogi građani Gruzije bili pogođeni jednostranom obustavom direktnih letova Rusije 2019. On je rekao da bi stoga obnavljanje letova predstavljalo dobar događaj. Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili kritikovala je ovu inicijativu.

image