Svet

Amerikanci tragaju za ostacima kineskog špijunskog balona i ne veruju Kinezima

Zvanični Peking pozvao je Vašington da dodatno ne eskalira situaciju i ne preduzima radnje koje štete kineskim interesima, a Bela kuća je otkazala planiranu posetu državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu
Amerikanci tragaju za ostacima kineskog špijunskog balona i ne veruju Kinezima© Tanjug/Jason Sellers via AP

Američka vojska saopštila je da traga za ostacima, navodno, kineskog balona za nadzor, koji je oboren iznad američkih teritorijalnih voda u Atlantiku. 

Drama oko balona, za koju je Peking ponovio da je reč o meteorološkom balonu, koji je slučajno zalutao u vazdušni prostor SAD i pao nadomak obala Južne Karoline, dodatno je zaoštrio ionako zategnute odnose između dve zemlje, prenosi Rojters.

Zvanični Peking pozvao je Vašington da dodatno ne eskalira situaciju i ne preduzima radnje koje štete kineskim interesima, a Bela kuća je otkazala planiranu posetu državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu.

Američka mornarica, uz pomoć Obalske straže SAD, traga za ostacima kineskog balona, izjavio je američki general Glen van Herk, komandant severnoameričke vazdušno-kosmičke komande.

Prema njegovim rečima, potraga za balonom se sprovodi kako bi se ustanovilo kakve je špijunske aktivnosti sprovodila Kina, iako neki američki zvaničnici tvrde da balon nije ugrozio američku nacionalnu bezbednost.

Uspešna akcija potencijalno bi mogla da Sjedinjenim Državama pruži uvid u špijunske sposobnosti Kine, iako su američki zvaničnici umanjili značaj balona po njihovu nacionalnu bezbednost.

Američka vojska je za ovu uspešnu akciju obaranja upotrebila borbene avione F-22 iz baze Lengli u Virdžiniji u subotu iznad Atlantika kod Južne Karoline, što je Kina opisala kao "očigledno preteranu reakciju".

"Kina se čvrsto protivi i snažno protestuje protiv toga. Kineska vlada pomno prati razvoj situacije", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Kine Ksi Feng u izjavi američkoj ambasadi u Pekingu, koja je u ponedeljak ujutru objavljena na veb stranici ministarstva.

Brokerska kuća ING je istakla da bi incident mogao da pogorša "tehnološki rat" između dve zemlje i da bi mogao da ima negativan uticaj na kinesku valutu.

Visoki zvaničnik američke administracije odbacio je danas ponovljene tvrdnje Pekinga da je balon, koji je oboren iznad Atlantika nadomak Južne Karoline, bio "jednostavno samo za civilnu upotrebu" i da je "slučajno" ušao u američki vazdušni prostor.

"Ovo je bio kineski balon za nadzor koji nije slučajno preletao SAD i Kanadu. Uvereni smo da je namera bila da se nadgledaju osetljive vojne lokacije, jer mu je ruta bila u blizini mnogih potencijalno osetljivih lokacija, što je u suprotnosti sa objašnjenjem vlade NR Kine da je reč o meteorološkom balonu", rekao je neimenovani američki zvaničnik, preneo je Si-En-En.

image