Svet

Naopaka ekologija: Desetine škotskih vetrenjača rade na dizel

Izvor "Sandej mejla" otkrio je i da brojne vetrenjače u "probnom režimu" rada uzimaju električnu energiju sa mreže umesto da je proizvode, dok je 4.000 litara ulja iscurilo iz hidrauličnih jedinica na turbinama i zagadilo okolinu
Naopaka ekologija: Desetine škotskih vetrenjača rade na dizelGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Na desetine džinovskih turbina u škotskim vetroparkovima ne pokreće vetar već generatori na dizel, otkrio je "Sandej mejl", a elektroenergetska kompanija "Skotiš pauer" potom priznala da je 71 vetrenjača bila priključena na snabdevanje fosilnim gorivom nakon kvara na električnoj mreži.

Na to su bili prinuđeni, kako su naveli, da bi se turbine zagrevale tokom veoma hladnog vremena u decembru. Međutim, izvor škotskog lista je rekao da je to bio tek jedan od incidenata koji otkrivaju brojne nedostatke u oblasti zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti.

"Škotska vlada želi da našu zemlju učini privlačnom za strane investitore jer 40 odsto vetra koji duva širom Evrope duva preko Škotske. Ali to ne bi trebalo da znači da naši vodotoci i priroda budu zagađeni iz dizel-generatora", izjavio je taj izvor.

"Ljudi bi trebalo da budu svesni da, iako njihovi troškovi energije i dalje rastu, naše vetroelektrane, zbog korporativne pohlepe, ne funkcionišu tako efikasno kao što bi trebalo", jasan je "Mejlov" izvor.

Uprkos škotskom potencijalu u domenu obnovljive energije, vladajuća koalicija, koju čine Škotska narodna partija (SNP) i Škotska zelena stranka, dokazuje da joj se ne može verovati, smatra parlamentarac iz redova laburista Kolin Smit.

"Bez obzira na razloge, potreba da se koriste dizel-generatori za odmrzavanje neispravnih turbina je ekološko ludilo. Ovaj nivo nepoštenja seče u samu srž SNP-a i zelene vlade, gde se njihova retorika o 'nultom nivou' (emisije ugljen-dioksida) veoma razlikuje od stvarnosti", ističe Smit.

Izvor "Sandej mejla" otkrio je i da su turbine tokom dužeg perioda radile "s pola snage" zbog neispravnih modula, brojne vetrenjače u "probnom režimu" rada uzimaju električnu energiju sa mreže umesto da je proizvode, dok je 4.000 litara ulja iscurilo iz hidrauličnih jedinica na turbinama i prskalo po okolini.

Ulje redovno curi iz pukotina na mehanizmima vetrenjača na brojnim lokacijama širom Škotske, a bezbednosni standardi se nisu poboljšali od 2017. kada je stradao radnik u vetroparku Kilgalioh.

"Sandej tajms" podseća i na prošlogodišnju aferu kada je otkriveno da je prvi čovek "Skotiš pauera", Španac Ignasio Galan, zaradio više od 11 miliona funti 2021, a kompanija optužena za "profiterstvo" – energetski gigant je zaradio 924,6 miliona funti tokom prvih šest meseci 2022.

A na putu škotskog prelaska na obnovljive izvore energije do sada se našlo i više od 14 miliona stabala.

Podaci koje je još pre dve godine objavila tamošnja agencija "Forestri and lend Skotland" otkrili su da je 13,9 miliona stabala posečeno kako bi se napravilo mesta za 21 projekat izgradnje vetroparkova od 2000. godine.

"Izuzetno je ironično da se drveće seče kako bi se napravilo mesta za vetroelektrane kada su i zdrave šume i obnovljiva energija važni u rešavanju globalne klimatske vanredne situacije", izjavio je tada za "Herald" izvršni direktor organizacije "Tris for lajf" Stiv Miklrajt.

Škotska vlada je inače, prema Pariskom klimatskom sporazumu, planirala da već 2020. godine sto odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora.

image