"Politiko": EU ne može da usaglasi jubilarni 10. paket antiruskih sankcija?

Diplomate najavljuju da nova ograničenja neće biti paket u pravom smislu te reči, iako su najavljivane oštre mere protiv Belorusije i ruskog nuklearnog sektora

"Zemlje jastrebovi" u koje spadaju Poljska, Litvanija i Ukrajina pozvale su Evropsku uniju da usvoji deseti paket sankcija Rusiji u februaru, koji bi uključio strože kaznene mere protiv Belorusije i ruskog nuklearnog sektora.

Jedan diplomata izjavio je za "Politiko" da bi godišnjica specijalne vojne operacije u Ukrajini trebalo da bude rok za dodatno pritiskanje Rusije. 

"Veoma je važno da uspemo da dogovorimo deseti paket pre te godišnjice", izjavio je on.

Međutim, izgleda da neće sve ići glatko.

Portal iz Brisela prenosi najave diplomata da sledeće ekonomske sankcije neće biti "paket" u pravom smislu te reči, već pre korekcija postojećih ograničenja, "pošto nije ostalo mnogo toga što bi moglo da se doda". 

Zapravo, postoji dugačak spisak želja "EU jastrebova" o tome šta bi sve moglo da bude sankcionisano, ali je sve teže postići konsenzus na nivou Unije.

Neke članice glasno ističu da sankcije više štete samoj EU, nego Rusiji. 

Iako je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila da će sankcije pogoditi Minsk zbog bliskog odnosa sa Moskvom, izgleda da članice EU nisu tako odlučne kao što ona želi da predstavi. 

Ista stvar je sa ruskim nuklearnim sektorom. Do sada je bilo teško naterati sve članice EU da sankcionišu ruski nuklearni sektor, između ostalog zbog toga što zemlje poput Bugarske imaju nuklearna postrojenja izgrađena u Sovjetskom Savezu, kojima je još potrebno održavanje.