Svet

Poslanik Bundestaga: Balon zaoštrio sukob između SAD i Kine

Majkl Rot smatra da je odluka SAD da unište kineski balon bila ispravna
Poslanik Bundestaga: Balon zaoštrio sukob između SAD i Kinewww.globallookpress.com © Philipp Znidar/dpa

Incident sa "kineskim špijunskim balonom" koji je srušen u američkom vazdušnom prostoru samo je prolog rastućih tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Kako je objavila nemačka "N-TV", pozivajući se na reči predsednika spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Majkla Rota da je "balon uvod u sve intenzivniji sukob između Kine i Sjedinjenih Država u narednim godinama".

Rot je takođe naveo da je odluka SAD da unište kineski balon bila ispravna.

Nemački socijaldemokrata, Rolf Micenih, primetio je da je Nemačka veoma zabrinuta zbog onoga što se dogodilo iznad Atlantika kod Južne Karoline.

Naglasio je potrebu da se svet obezbedi od razbuktavanja još jednog velikog međunarodnog sukoba.

Istovremeno, predsednik spoljnopolitičkog komiteta Bundestaga, Norbert Retgen, smatra da će incident sa balonom samo privremeno zakomplikovati odnose između SAD i Kine.

Prema njemu, grešku kod ovog incidenta prouzrokovala je kineska strana, što je zahtevalo reakciju Sjedinjenih Država.

Ovaj političar iz redova Hrišćansko-demokratskog saveza smatra da incident neće uticati na globalni tok odnosa Vašingtona i Pekinga.

N-TV podseća da je prošle subote američko vazduhoplovstvo oborilo kineski balon koji je uleteo u vazdušni prostor SAD. Vašington je optužio Kinu za špijunažu, dok je Peking odbacio sve optužbe i rekao da je reakcija SAD preterana.

image