Trampov predizborni slogan: Ako želite treći svetski rat, glasajte za nekoga drugog

Bivši američki predsednik ponovo je u trci za Belu kuću kao "golub mira među jastrebovima"

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji namerava ponovo da se kandiduje za predsedničke izbore, osloniće se na "jednostavnu spoljnopolitičku poruku" u svojoj kampanji: "Želite treći svetski rat? Glasajte za nekoga drugog", ukazuje američki portal "Politiko".

Tramp je poručio da bi on, da je u Beloj kući, završio sukob u Ukrajini u roku od "24 časa" i ocenio da bi slanje tenkova Kijevu moglo da izazove nuklearni rat.

Kako prenosi "Politiko", Tramp je kritikovao i haotično povlačenje Amerikanaca iz Avganistana pod vođstvom Džozefa Bajdena, žestoki  je protivnik odnosa sa Kinom i nazvao je guvernera Floride Rona Desantisa - poznatog kao "mini Tramp" - "globalistom".

Razlog novoprobuđenom fokusu na međunarodnu politiku je, piše vašingtonski portal, što raste broj republikanskih kandidata za predsedničku trku, a među njima su i dvoje bivših Trampovih saradnika, ambasadorka SAD u UN Niki Hejli i bivši državni sekretar i direktor CIA-e Majk Pompeo.

Izbori bliski Trampovoj kampanji kažu da bivši predsednik pokušava da predstavi sebe kao "golubicu među jastrebovima" kako bi se umilio republikanskim biračima kojima je dosta slanja milijardi dolara pomoći Ukrajini.

"Tramp je mirovni predsednik i prvi predsednik u dve generacije koji nije pokrenuo rat, dok ako pogledate kongresni dosije Desantisa, on se zalagao za vojne angažmane SAD u inostranstvu", rekla je "Politiku" osoba bliska Trampovoj kampanji.

"Tramp je jedina osoba koja je rekla da je dosta sa finansiranjem ukrajinskog sukoba. To se nije čulo od Niki Hejli, Pompea ili Pensa. Kakav je njihov stav po pitanju Ukrajine", dodao je sagovornik portala "Politiko".

Hejli, bivši potpredsednik SAD Majk Pens i Pompeo su pozvali na nastavak finansiranja Kijeva i, štaviše, kritikovali su administraciju Džozefa Bajdena da ne radi dovoljno na pružanju pomoći Ukrajini.