Nema kompenzacije za stanovnike koju je vlada Moldavije obećala zbog visokih cena gasa

Moldavci ne dobijaju novac koji im je državni vrh obećao u septembru prošle godine zbog pooštravanja cena gasa

Stanovnici Moldavije ne dobijaju novac koji je vlada obećala da će izdvajati za kompenzaciju povećanja cena gas.

"Imam penziju od hiljadu leja (oko 53 dolara)... Za struju mi je prošlog meseca došao račun od 3,5 hiljade. Mislim da kompenzacija ne može da pomogne ni jednom penzioneru", rekla je penzionerka lokalnim medijima.

Jedan Moldavac je dodao i da ne prima nikakvu nadoknadu, a na njegove žalbe ne odgovaraju. "Čekam, apelovao sam na vladu, na predsednicu jer nisam dobio nikakvu nadoknadu".

U Moldaviji su otvoreni štandovi za prikupljanje potpisa kako bi se od vladajuće partije koju je stvorila aktuelna predsednica republike Maja Sandu, zahtevalo da nadoknadi zimske račune za komunalne usluge. Na inicijativu opozicionog udruženja "Pokret za narod", u Kišinjevu je postavljeno 25 takvih punktova, a u zemlji ih ima 150.

Prošlog septembra je moldavski ministar finansija Dumitru Buđanski najavio je da će vlasti građanima obezbediti kompenzaciju za troškove gasa iz zapadnih grantova.

Energetska kriza u Moldaviji počela je u leto nakon što je vlada odlučila da smanji potrošnju ruskog gasa.

Još novembra je Sandu za "Politiko" najavila da će ove zime stanovnici Moldavije potrošiti do 65 odsto prihoda na grejanje, jer je tokom godine gas u zemlji poskupeo sedam puta, a struja četiri puta.

Sa inflacijom koja je skoro 35 odsto i poremećajem u lancima snabdevanja, privreda Moldavije će se "verovatno smanjiti", priznala je predsednica.

U Kišinjevu su tada krenuli veliki antivladini protesti. Nekoliko hiljada ljudi izašlo je na ulice u pratnji službenika bezbednosti. "Dole Sandu, dole vlada!", čulo se ulicama glavnog grada.

Opozicija u Moldaviji je do tada već nekoliko nedelja organizovala proteste, tražeći ostavke vlasti, koju krive za energetsku krizu i politički motivisan progon neistomišljenika.