Arestovič: Rat se možda neće završiti onako kako Kijev očekuje, nemamo 400.000 obučenih vojnika

Bivši savetnik predsednika Ukrajine kaže da postoji mogućnost da Ukrajina ne vrati svoje teritorije, a da je Zapad spreman da sledi takav scenario, kojem preostaje da formira novu "Južnu Koreju" sa bezbednosnim garancijama

Bivši savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič smatra da je nakon završetka borbenih dejstava u Ukrajini moguć "scenario dve Koreje" i da se sukob možda neće završiti onako kako građani zemlje očekuju, prenosi portal "Strana.ua".

"Šta će se dogoditi sa društvom koje je imalo previsoka očekivanja, a dobiće uslovne nove Minske sporazume? Ta opruga neispunjenih očekivanja tako jako će nas udariti, i moralno i na sve druge načine da ćemo jednostavno biti van sebe", rekao je Arestovič.

Prema njegovim rečima, sukob se možda neće završiti onako kako Kijev očekuje, te postoji mogućnost da Ukrajina ne vrati svoje teritorije, a da je Zapad spreman da prihvati takav scenario.

Kako je naveo, izlaz iz ovog rata možda uopšte nije onakav kako se činio posle uspeha Hersonske operacije, ali ne zato što "podmukli Amerikanci ne daju oružje ili odugovlače sa isporukama, već zato što je za uspeh potrebno 400.000 savršeno obučenih vojnika sa NATO oružjem da sve to samelju i oslobode teritorije".

"Mi kao društvo nismo spremni za takav ishod. Ali najneprijatnije je što na Zapadu razmišljaju isto, a mi smo potpuno zavisni od njih. Šta Zapad treba da uradi? Scenario dve Koreje. Stvorite 'Južnu Koreju' sa garancijama", poručio je Arestovič.

Bivši savetnik Zelenskog Aleksej Arestovič, ujedno i jedan od njegovih najbližih saradnika podneo je ostavku posle izjave da je uzrok uništenja stambene zgrade u Dnjepru akcija ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Za predsednika Ukrajine je rekao da je slab čovek. "Ima dve slabosti, a to su sujeta i strah", rekao je on.