Svet

General Vasilij Maljuk novi šef Službe bezbednosti Ukrajine

Vrhovna rada imenovala novog šefa SBU
General Vasilij Maljuk novi šef Službe bezbednosti Ukrajinewww.globallookpress.com © Maxym Marusenko/ZUMAPRESS.com

Ukrajinska skupština glasala je za imenovanje Vasilija Maljuka za šefa Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), objavio je poslanik Rade Aleksej Gončarenko. 

"General Vasilij Maljuk je imenovan za šefa SBU. Vrhovna rada je odobrila predlog predsednika Ukrajine", napisao je Gončarenko na Telegram kanalu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski juče je podneo Vrhovnoj radi rezoluciju o odobrenju Vasilija Maljuka za šefa SBU. Ukrajinski lider je 18. jula prošle godine imenovao Maljuka za privremenog šefa te organizacije.

Ranije je Vrhovna rada razrešila Ivana Bakanova sa mesta šefa SBU, kako se navodi, zbog izdaje. Za njegovo razrešenje glasalo je 265 poslanika, koje je podržao i nadležni komitet Vrhovne rade.

Takođe, ranije su na sajtu ukrajinskog predsednika objavljeni ukazi o imenovanju novih šefova odeljenja Službe bezbednosti u Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Zakarpatskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti i razrešenju zamenika šefa Službe bezbednosti Vladimira Gorbenka.

Rada izglasala novog ministra unutrašnjih poslova

Tokom dana ukrajinska Rada imenovala je i Igora Klimenka za novog ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Odluku je podržao 321 poslanik Rade, preneli su mediji.

Novi ministar unutrašnjih poslova rodio se 1972. godine u Kijevu. Završio je Harkovski vojni univerzitet i Univerzitet u Odesi, nakon čega je dobio zvanje psihologa, a 2014. završio je i master studije na Dnjepropetrovskom državnom univerzitetu.

Godine 2019. stekao je zvanje doktora psihologije.

Više godina je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine na različitim pozicijama, od kojih je najveći broj imao veze sa psihologijom.

Od kraja 2019. godine do početka ove bio je šef Nacionalne policije Ukrajine.

Nakon smrti bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Denisa Monastirskog, koji je u januaru ove godine poginuo pri padu helikoptera, Klimenko je stupio na dužnost privremenog ministra unutrašnjih poslova.

Danas je i zvanično potvrđen za šefa ovog ministarstva.

image