Borelj: Zabrana ruskih medija je zaštita slobode govora

Moramo da razumemo kako su organizovane kampanje dezinformacija, da identifikujemo aktere, izvore distribucije, zbog toga otvaramo Centar za borbu protiv dezinformacija, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ocenio je da zabrana jednog broja ruskih medija u Evropi zapravo predstavlja "zaštitu slobode govora" i da je "neophodno dalje ići tim putem".

"Zabranom jednog broja ruskih medija ne napadamo slobodu govora, već je štitimo", rekao je Borelj na konferenciji o borbi protiv dezinformacija u Briselu, ne parafrazirajući Orvela.

Prema njegovom mišljenju, "EU treba da deluje ambicioznije po tom pitanju, jačajući svoju stabilnost".

On je podsetio da spoljnopolitička služba EU već ima uspostavljene mehanizme za otkrivanje dezinformacija i njihovo suzbijanje.

"Imam osećaj da ne radimo dovoljno i da moramo da idemo napred. Moramo da razumemo kako su organizovane ove kampanje dezinformacija, da identifikujemo aktere, izvore distribucije", rekao je.

Prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, bezbednost, u sadašnjoj fazi manipulacija informacijama dobila je nova obeležja.

"Ono što je danas novo je intenzitet dezinformacija i njegovih alata, jer ranije nije bilo interneta i društvenih mreža", naglasio je čovek koji bi mogao da dobije i funkciju komesara za istinu.

EU otvara centar za borbu protiv dezinformacija

Borelj je dodao da EU otvara centar za prikupljanje, analizu pretnji i manipulacija informacijama. 

"Želim da najavim stvaranje novog centralizovanog resursa za prikupljanje informacija o pretnjama i manipulaciji stranim informacijama. Ovaj centar će omogućiti razmenu informacija, iskustva i znanja analitičara. Ovo je dugoročna borba, potrebni su nam alati", dodao je on.

Prema njegovim rečima, stvaranje ovakvog centra predviđeno je u odbrambenom programu "Strateški kompas" usvojenom pre izvesnog vremena u EU.

"Ovo je neophodno da bismo bolje zaštitili svoja demokratska društva od dezinformacija", rekao je Borelj.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost je podsetio da je "prikupljanje podataka o dezinformacijama pomoglo da se uvedu sankcije protiv onih koji su manipulisali informacijama i da se zaustavi širenje takvih resursa u EU".

"Moramo više da ulažemo u borbu protiv dezinformacija širom sveta", istakao je. 

Poslednja zabrana Evropske unije usmerena protiv pojedinih ruskih televizijskih kanala novi je juriš na one koji drugačije misle, smatra predsednik bugarske nevladine organizacije "Fond Sloveni" Zahari Zaharijev.

Prema njegovim rečima, taj korak oduzima građanima mogućnost da dobiju relevantne informacije o onome što se događa u Ukrajini i o stavu Rusije u "neobjavljenom ratu NATO-a i Ruske Federacije".

Prema njegovim rečima, takva odluka pokazuje strah onih zemalja koje nisu sposobne da argumentuju svoje gledište i zbog toga nameću zabrane izveštavanja.

U Evropskoj uniji od 1. februara je na snazi zabrana ruskog Prvog kanala i brojnih drugih televizijskih kanala. Zabrana od ranije važi za nekoliko drugih medija, među kojima su RT i Sputnjik.

Ako ućutkate jednu stranu i čujete samo drugu, o kakvoj slobodi govora se radi?