Svet

Kongres traži od Bajdena da prestane da troši novac na Zelenskog

Svakog dana Bela kuća prelazi sopstvene crvene linije snabdevajući ukrajinsku vojsku sve snažnijim oružjem, rekao je Met Gec
Kongres traži od Bajdena da prestane da troši novac na Zelenskogwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP

Vašington troši desetine milijardi dolara na Ukrajinu kako bi podstakao sukob koji nije u nacionalnom interesu Sjedinjenih Američkih Država, rekao je republikanski kongresmen Met Gec tokom sastanka Predstavničkog doma, prenosi "Foks njuz".

"Koliko ćemo još potrošiti? Ima li kraja? Sutra će nam predsednik Bajden reći koliko još moramo da uradimo za Kijev. Ali zašto bismo činili išta više za zemlju koja je upravo uhapsila desetine svojih najviših zvaničnika pod optužbom za korupciju?", ogorčeno je upitao političar.

Prema njegovim rečima, odgovor je jednostavan kao životni moto predsednikovog sina Hantera Bajdena - "varalica mora da vara". Proizvođačima oružja je važno da se negde ratuje, nebitno je da li će oružje doći u ruke ISIS-a ili bataljona Azov.

Svakog dana Bela kuća prelazi sopstvene crvene linije snabdevajući ukrajinsku vojsku sve snažnijim oružjem, rekao je Gec. "Ovo je eskalacija, a mi smo završili u rukama lidera kojima se ne veruje. Možemo i moramo da tražimo mir", zaključio je on.

"Akcije koje preduzimamo neće okončati rat u Ukrajini. U stvari, verovatno podstičemo ubistva. Desetine hiljada Ukrajinaca i Rusa će umreti ove godine, jer je zgodno da Kongres šalje instrumente smrti i milijarde dolara u gotovini. Ovaj rat bi mogao da se završi sutra ako se dogovorimo, ali Bajden odbija", pojasnio je Gec.

Predsednik SAD Džozef Bajden planira da u sredu pred Kongresom održi godišnji govor o stanju nacije, a jedna od tema će biti oživljavanje američkog liderstva u svetu na primerima ukrajinskog sukoba i strateškog rivalstva sa Kinom.

Rusija je žestoko kritikovala NATO zvog slanja oružja Kijevu, poručivši da ono smao doprinosi eskalaciji sukoba.

Amerikanci protiv slanja trupa u Ukrajinu, pokazuje anketa

Inače, anketa koju je sproveo Si-Bi-Es, pokazala je da je velika većina Amerikanaca  za održavanje ekonomskih sankcija Rusiji i nastavak pomoći Ukrajini, ali bez slanja američkih trupa u zonu sukoba.

I pored toga što se administracija Džozefa Bajdena ponaša u skladu sa zahtevima biračkog tela, 47 odsto ispitanika smatra da predsednik svojom politikom podriva poštovanje prema SAD na svetskoj sceni, a samo 32 odsto je suprotnog mišljenja.

Za nastavak pritiska sankcija na Rusiju bilo je 74 odsto ispitanika, za slanje humanitarne pomoći Ukrajini 69 odsto, a za snabdevanje oružjem 61 odsto. Ideja o učešću američkih trupa u sukobu na istoku Evrope ostaje nepopularna i uživa podršku samo 28 odsto ispitanika, pokazalo je ispitivanje.

Način na koji se Bajden nosi sa izazovima iz Kine odobrava 39 odsto Amerikanaca, a ne odobrava preostalih 61 odsto.

Anketa je sprovedena uoči Bajdenovog govora o stanju nacije u Kongresu. Među temama govora Amerikance najviše zanimaju ekonomija i inflacija, imigracija, kriminal i obrazovanje, proizilazi iz ankete. Istraživanje je sprovedeno od 1. do 4. februara, anketirano je 2030 odraslih Amerikanaca, a autori su procenili grešku studije na tri procentna poena.

image