Satanisti skupljaju pare za Kijev: Slava Ukrajini i satani

Američki Satanistički hram prodaje majice, dukseve, kape, šolje na kojima je njihov poklič "Slava satani" zamenjen sloganom "Slava Ukrajini", a prihod od prodaje namenjen je ukrajinskim satanistima koji žele da napuste ili su napustili zemlju zahvaćenu oružanim sukobom

Prodajom kapa i šolja sa obrnutim pentagramom u bojama ukrajinske zastave pomažu sataniste izbegle iz Ukrajine, sude se s državom zalažući se za pravo na abortus, protive se deljenju Biblije u školama, promovišu LGBT+ zajednice – oni su Satanistički hram (TST), jedina zvanično registrovana satanistička verska organizacija u SAD. 

Zvanični američki satanisti prodaju na svom sajtu i Tviteru majice, dukseve, kape, šolje na kojima je njihov poklič "Slava satani" zamenjen sloganom "Slava Ukrajini" (Hail Ukraine). Kako navode na sajtu pokrenutom za prodaju ovih suvenira, sav prihod namenjen je ukrajinskim članovima Satanističkog hrama koji žele da napuste zemlju zahvaćenu oružanim sukobom, pomogli su 26 njih i prikupili 30.000 dolara pomoći.

Sedište Satanističkog hrama je u Salemu, poznatom po suđenju za veštičarenje u 17. veku, u Masačusetsu. Osim pentagrama, statua i slika demona sa rogovima, u ambijentu sa crnim tapetama i navučenim teškim zavesama grimizne boje postoji i gift-šop, u kojem se prodaju satanski suveniri za uspomenu ili za najmilije kod kuće, pa se tu, između ostalog, može za 12 dolara kupiti "Satanistički ljuti sos". Ko ne voli ljuto, ima još četiri vrste satanističkih sosova - sloboda izbora.

Opis unutrašnjosti hrama i njegove suvenirnice dao je britanski "Gardijan" u članku u kojem se može pročitati i da američka verska organizacija ima oko 700.000 članova u šest zemalja sveta. Osim Ukrajine, tu su i ogranci u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Finskoj.

Suosnivač i lice ove organizacije, Lusijen Grivs kaže da su oni borci za slobodu govora, veroispovesti, seksualne orjentacije, zaštitnici dece od nasilja, protivnici "konzervativnih hrišćana" čiji "naopaki" sistem vrednosti žele da dekomponuju.

To što u sedištu imaju dva i po metra visoku statuu Bafometa, paganskog idola sa rogovima i kozjim nogama koji u popularnoj kulturi predstavlja đavola, prema Grivsovom obrazloženju, nema nikakve veze sa obožavanjem satane. Prema njihovom "verskom učenju", koje je izložio jedan od osnivača hrama, satanisti ne veruju bukvalno u Satanu, već ga obožavaju kao simbol pobune i suprotstavljanja autoritarizmu.

Za tu bunu, sudeći po tekstu britanskog lista, spremni su dobro i da plate. Poslednjih godina satanisti su potrošili stotine hiljada dolara za sudske postupke i pravne korake kojima žele da zaštite pravo na abortus, slobodu govora i zaštitu dece od zlostavljanja.

Što se tiče abortusa, tužbe su podneli u Indijani, Ajdahu, Teksasu i Misuriju tražeći da njihovim članovima bude priznato pravo na "verski obred abortusa Satanističkog hrama". Ima tu i učenje: jedno od "sedam osnovnih načela" TST-a kaže da je "telo pojedinca nepovredivo, objekat samo njegove volje". A ima i satanistički obred abortusa koji podrazumeva da posle obavljenog medicinskog zahvata satanista ili satanistikinja, pošto je nepoznat njihov stav o rodno osetljivom jeziku, izgovori: "Mojim telom, mojom krvlju, mojom voljom, učinjeno je".

Dakle, satanisti, kao priznata verska organizacija, traže da se država ne meša u njihova "verska učenja i obrede", odnosno da poštuju njihova verska prava. I po tom osnovu bore se za pravo na pobačaj.

Sprečili postavljanje spomenika sa Deset Božjih zapovesti

Na sličan način, 2013, godinu dana posle osnivanja TST-a, izborili su se da spomenik Deset Božjih zapovesti ne bude postavljen u gradskom parku u Oklahomi, pozivajući se na Prvi amandman i pravo na slobodu veroispovesti tražili su da ako se već postavlja hrišćanski spomenik, i oni budu zastupljeni kao verska organizacija i to statuom sa sve rogovima i kozjim nogama. Na kraju je odlučeno da u parku ne bude ni jedno ni drugo. 

"Parirajući" hrišćanima, koji u obrazovnim ustanovama imaju nedeljne biblijske škole, ponudili su satanističke klubove, a na Floridi su se izborili za pravo da satanistički podmladak može da se moli u školi – satani, naravno, da li kao simbolu ili kao idolu to se baš i ne precizira u tekstu. Kao što neki radoznali čitalac neće saznati ni koliko polaznika ima nedeljna škola satanizma.

Svrhu tih skulptura, molitvi i tečajeva objasnio je sam Grivs, to je borba protiv "hrišćanskih nacionalističkih stavova" u ime satane, abortusa, Bafometa, sloboda svih vrsta. I ljutog sosa.