Svet

Američka mornarica objavila fotografije špijunskog balona: Kina neće da razgovara sa nama

SAD su u Vašingtonu i Pekingu okupile diplomate iz 40 zemalja kako bi ih upoznali sa svojim dosadašnjim saznanjima o balonu koji je leteo iznad američkog tla
Američka mornarica objavila fotografije špijunskog balona: Kina neće da razgovara sa nama© Tanjug/U.S. Navy via AP

Sjedinjene Američke Države održale su sastanke u Vašingtonu i Pekingu sa stranim diplomatama iz 40 država kako bi im predstavili svoja dosadašnja saznanja  o kineskom balonu za koji veruju da je bio na špijunskoj misiji.

Zamenica državnog sekretara Vendi Šerman održala je sastanke sa oko 150 diplomata iz 40 ambasada, dok je ambasada SAD slične susrete organizovala u Pekingu, preneo je Rojters.

Na sastancima u Pekingu, SAD su predstavile informacije koje ukazuju da balon koji je ušao u američki vazdušni prostor i leteo iznad vojnih objekata, nije bio istraživački meteorološki balon, kako je rekla kineska strana, već letelica koja je korišćena za špijunažu, rekao je diplomata koji je prisustvovao sastanku.

Dodao je da im je u američkoj ambasadi u Pekingu rečeno da je balon imao solarne panele, što znači da mu je trebalo više napajanja nego običnom meteorološkom balonu, kao i da se putanja njegovog leta nije poklapala sa putanjom vetra.

Balon je imao kormilo i propelere, rečeno je diplomatama. Pošto im nije saopšteno ko je vlasnik balona, kako navodi Rojters, američka strana obavestila je diplomate na brifinzima da ne veruje da se radi o civilnom balonu.  

Američka mornarica objavila je fotografije oborenog kineskog balona za koji se sumnja da je bio špijunski.

Komanda američkih pomorskih snaga objavila je nekoliko fotografija na svojoj Fejsbuk stranici na kojima se vidi kako pripadnici vojske uvlače u čamac velike ostatke balona, prenosi Bi-Bi-Si.

U saopštenju se navodi da su mornari koji su u nedelju izvlačili ostatke letelice bili deo specijalnog tima za rukovanje eksplozivima.
Balon će sada biti ispitan da bi se utvrdilo da li je na njemu zaista bila špijunska oprema.

Kina neće ni da razgovara telefonom

Šef pentagona Lojd Ostin pokušao je da stupi u kontakt sa kineskim ministrom odbrane u vezi sa situacijom oko oborenog kineskog aerostata, ali je Peking odbio kontakt, saopštio je Pentagon.

Kina je odbila zahtev SAD za telefonski razgovor između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i kineskog ministra odbrane Vei Fenga, rekao je portparol Pentagona general Patrik Rajder.

Pentagon je podneo zahtev za poziv u subotu, odmah nakon što je oborio kineski balon, osumnjičen za špijuniranje, kod obale Južne Karoline.

"Nažalost, Kina je odbila naš zahtev. Naša posvećenost otvorenim linijama komunikacije će se nastaviti", rekao je Rajder, preneo je Rojters.

SAD su oborile u subotu navodni špijunski kineski balon koji je nekoliko dana leteo iznad američke teritorije.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Bela kuća je juče saopštila da prelet kineskog špijunskog balona nad SAD nije doprineo poboljšanju ionako napetih odnosa SAD sa Pekingom.

Posle iznenađujuće blage prvobitne reakcije Pekinga nakon obaranja balona, retorika kineskih vlasti je u međuvremenu znatno zaoštrena, ocenjuje AP i dodaje da odnosi dve zemlje nastavljaju da se pogoršavaju.

Zbog slučaj kineskog balona američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je dugo očekivanu posetu Pekingu koja je bila planirana za ovu nedelju.

Kina tvrdi da je reč o civilnom balonu koji se koristi za meteorološka istraživanja, ali je odbila da kaže kome pripada letelica - nekom odeljenju vlade ili nekoj kompaniji.

image