Svet

Poljski general: Ukrajina možda ima nuklearno oružje

Po međunarodnim sporazuma, Kijev bi trebalo da je još devedesetih godina prošlog veka svo nuklearno naoružanje predao Rusiji, ali stvarnost, kaže Valdemar Skržipčak, može biti drugačija
Poljski general: Ukrajina možda ima nuklearno oružjewww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

Ukrajina možda ima nuklearno oružje, ustvrdio je bivši komandant poljskih kopnenih snaga Valdemar Skržipčak u intervjuu za Radio "Vnet", a prenose poljski mediji.

Ove tvrdnje prilično su iznenađujuće, budući da je je Ukrajina, još u decembru 1994.godine predala Rusiji nuklearno naoružanje zaostalo iz Sovjetskog saveza. Taktičko nuklearno naoružanje sa njene teritorije je povučeno još 1992. godine, dok je status nukelarne zemlje Ukrajina izgubila još 1996. godine, zauzvrat dobivši obećanje da će biti poštovan njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Skržipčak, međutim, kaže da u stvarnosti situacija može izgledati prilično drugačije.

"Ne isključujem da Ukrajina ima nuklearno oružje, jer Ukrajinci imaju nuklearne elektrane, naučnike, laboratorije i znanje. Dakle, imaju sve što im je potrebno da bi posedovali i takvo oružje. Zapravo, od danas im niko neće ni braniti da ga imaju", rekao je poljski general.

Drugi stručnjaci su veoma skeptični prema ovim tvrdnjama i pozivaju se na argument da se posedovanje nuklearnog oružja ne može dugo čuvati u tajnosti. Ali, ni oni ne isključuju mogućnost da se ukrajina u bliskoj budućnosti nuklearno naoruža.

"Ne verujem da Ukrajina ima nuklearno oružje. Jer, oružje (rakete ili bombe) su jedna stvar, ali morate imati i odgovarajuće nosače za njih. To su lanseri ili avioni sposobni da ih nose i lansiraju. Ali, sve to ne menja činjenicu da Ukrajina nesumnjivo ima potencijal da jednog dana takvo oružje ima. A to znaju i Rusi", ocenio je stručnjak za bezbednost Marčin Samsel za  "Gik vik".

Nakon što je Ukrajina 24. avgusta 1991. proglasila nezavisnost, na njenoj teritoriji se nalazilo 176 interkontinentalnih balističkih projektila i oko tri hiljade taktičkih nuklearnih projektila. Ukrajina je pristala da preda sav nuklearni teret Rusiji u zamenu za bezbednosne garancije koje su dale zapadne zemlje, iako je tada u Kijevu bilo glasova koji su pozivali da se deo nuklearnog naoružanja zadrži.

Nekadašnji zvaničnik Pentagona Majkl Rubin nedavno je izjavio da bi Ukrajinu trebalo nuklearno naoružati nakon sukoba s Rusijom, dok je i ukrajinski ambasador u Nemačkoj rekao je da Kijev želi da započne diskusiju o nuklearnom statusu Ukrajine, ali je dodao da nema "gotov predlog" kako bi to moglo da izgleda.

image