Svet

Ko je kriv za najveću bruku Kraljevske mornarice? Britanija pokrenula istragu zbog "Princa od Velsa"

Defekntni nosač aviona, sestrinski brod "Kraljice Elizabete" ima probleme sa pogonskim vratilima zbog kojih vlada istražuje odgovornost kompanija "Tejls" i "Kongsberg"
Ko je kriv za najveću bruku Kraljevske mornarice? Britanija pokrenula istragu zbog "Princa od Velsa"Getty © Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Britanska Kraljevska moranarica traži krivca za svoju najveću bruku, nosač aviona "Princ od Velsa" koji je do sad više vremena proveo na popravkama nego na moru, pa zato istražuje odgovornost francuskog vojnog proizvođača "Tejls" i njegovog norveškog podizvođača "Kongsberg".

Državni sekretar u ministarstvu odbrane Baronesa Goldi potvrdila je, a preneo "Tajms", da je to ministarstvo započelo istragu o tome ko će snositi "troškove popravke i odgovornost za plaćanje" za "nacionalnu sramotu".

Jer, sestrinski brod broda "Kraljica Elizabeta" vredan 3,2 milijarde funti koji su uglavnom u Velikoj Britaniji izgradili "BAE Sistems", "Babkok" i "Tejls", zaglavljen je u škotskom brodogradilištu zbog neispravnih pogonskih sistema.

"Princ od Velsa" zvanično je postao deo britanske mornarice tek pre tri godine,  a onda se već u avgustu pokvario nedaleko od obala južne Engleske. Prema desetogodišnjem ugovoru o održavanju, za popravke je zadužen "Babkok",  član alijanse industrijskih kompanija zaduženih za izgradnju i integraciju Princa od Velsa i njegovog sestrinskog nosača "Kraljice Elizabete".

Kako "Tajms" navodi, podrazumeva se da za sve probleme ovog nosača aviona solidarno odgovara ceo savez, ali da su u fokusu zbog problema sa pogonskim vratilima sada "Tejls" i "Kongsberg". Pogonsko vratilo, inače je je integralna mehanička komponenta na plovilu, slična pogonskom vratilu u automobilu, koja prenosi snagu sa motora na propelere.

Prva kompanija je međutim samo izjavila da je ponosna jer je članica alijanse, ali, isto kao i druga nije želela da komentariše konkretnu situaciju, odnosno defektnog "Princa od Velsa".

Na pitanje da li će snositi odgovornost i troškove, i "Babkok" i "BAE" su rekli da je to pitanje za Ministarstvo odbrane.

A „Tajmsovi“ izvori tvrde da je kvar na pogonu problem za koji bi trebalo da odgovara "Tejls".

Istrage o uzroku svih falinki na ganc novom nosaču aviona tek treba da budu završene, ali sagovornici "Tajmsa" navode da su lučka okna u potpunosti testirana tokom izgradnje broda, ali i kasnije, a da tada nisu identifikovani nikakvi problemi.

image