Čim je stigao Zelenski, Britanija uvela nove sankcije Rusiji

Na listi je 15 pravnih i fizičkih lica za koje se smatra da su bliski Kremlju i da doprinose "ratnoj mašineriji Putina", prenose britanski mediji

Velika Britanija uvela je danas novi paket sankcija protiv Moskve koje su objavljene odmah po dolasku ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u London. Sankcioni spisak ovaj put proširen je za ukupno 15 fizičkih i pravnih lica za koje se smatra da su povezani sa Kremljom, uključujući i kompanije koje proizvode dronove i helikopterske delove, javlja Bi-Bi-Si. 

Sankcije bi trebalo da pojačaju ekonomsku štetu za Rusiju i nanesu štetu "ratnoj mašineriji Putina", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Od ukupnog broja pravnih i fizičkih lica protiv kojih su danas uvedene nove sankcije šest entiteta se tereti da su snabdevali rusku vojsku neophodnim vojnim potrepštinama. Na listi je i osam pojedinaca, piše medij.  

Kleverli je ponovio i da Moskva neće biti u mogućnosti da iskoristi sva sredstva koja je London zamrznuo sve dok Moskva ne prestane da, kako je kazao, "ugrožava ukrajinski teritorijalni suverenitet i integritet". 

Tokom dana Sunakova kancelarija objavila je planove i za proširenje obuke za Oružane snage Ukrajine u sklopu kojih će biti obučavani i piloti borbenih aviona i marinci. Najavljeno je i ubrzano snabdevanje ukrajinske vojske opremom.