Svet

Šolc o desetom paketu sankcija Rusiji: Putin neće postići svoje ciljeve

Nadmetanje lidera zemalja oko toga ko može da isporuči više i bolje oružje Ukrajini slabi jedinstvo saveznika, rekao je nemački kancelar
Šolc o desetom paketu sankcija Rusiji: Putin neće postići svoje ciljevewww.globallookpress.com © IMAGO/Frederic Kern

Kako se približava godišnjica početka ruske vojne operacije u Ukrajini, tako se i Evropa odlučuje na još jedan set sankcija Ruskoj Federaciji.

Nemački kancelar Olaf Šolc danas je, uoči specijalnog samita EU u Briselu, podvukao da pooštravanje mera služi kao signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, prenosi Rojters.

"Putin neće postići svoje ciljeve – ne na bojnom polju i ne kroz diktirani mir", rekao je Šolc u Bundestagu i dodao da će EU podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno u sukobu na evropskom tlu koji je počeo 24. februara 2022. godine.

On nije tačno naveo šta će biti predmet 10. paketa sankcija Rusiji.

Diplomatski izvori rekli su za Rojters da EU planira 10. paket sankcija, ali je list "Politiko" paralelno objavio da među članicama postoji disbalans kada je u pitanju uvođenje kaznenih mera Minsku zbog odnosa sa Moskvom, kao i kod pristupa ruskom nuklearnom sektoru.

Šolc je kritikovao javno nadmetanje lidera zemalja oko toga ko može da isporuči više i bolje oružje Ukrajini, rekavši da ono slabi jedinstvo saveznika.

"Čuvamo i jačamo tu koheziju tako što prvo poverljivo pripremamo odluke, a tek onda ih saopštavamo", rekao je Šolc, pozivajući se na svoju saradnju s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na odluci da Ukrajini isporuči moderne borbene tenkove.

Osim rata u Ukrajini, čelnici EU trebalo bi da, na posebnom samitu u četvrtak i petak u Briselu, takođe raspravljaju o ilegalnoj migraciji i ekonomskoj situaciji u Uniji.

image