Svet

Merkelova dobitnica nagrade UN za mir

Obrazloženje za nagradu je da je pokazala "političku hrabrost" kada je Nemačka između 2015. i 2016. dočekala izbeglice iz ratom pogođenih zemalja
Merkelova dobitnica nagrade UN za mirwww.globallookpress.com © IMAGO/Ulrich Stamm

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel primila je danas nagradu Ujedinjenih nacija za doprinos rešenju izbegličke krize 2015. godine.

Merkelovoj, koja je napustila funkciju prošle godine, u sredu je u glavnom gradu Obale Slonovače dodeljena UNESKO nagrada za mir "Feliks Ufue-Boanji", piše "Politiko".

"Svi članovi žirija bili su dirnuti njenom hrabrom odlukom iz 2015. godine da primi više od 1,2 miliona izbeglica, posebno iz Sirije, Iraka, Avganistana i Eritreje. Ovo je njeno nasleđe", saopštio je žiri u avgustu prošle godine kada je odluka prvi put objavljena.

Angela Merkel je prilikom prihvatanja nagrade rekla da je odlučan i naporan rad za mir sada još važniji nego ikad ranije.

"Dijalog je oružje jakih, a ne slabih", dodala je ona, citirajući prvog predsednika Obale Slonovače nakon njene nezavisnosti od Francuske 1960. godine, Ufue-Boanjija.

Kako navodi AP, organizatori su istakli da je Merkel pokazala političku hrabrost kada je Nemačka između 2015. i 2016. dočekala izbeglice iz ratom pogođenih zemalja.

Nagrada je uručena u Jamusukrou, glavnom gradu Obale Slonovače i rodnom gradu Ufue-Boanjija, navodi AP.

Predsednik žirija koji je dodelio nagradu i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Denis Mukvege, pohvalio je Merkel zbog odluke da ''otvori kapije Nemačke'' u vreme kada druge zemlje to nisu htele.

"Pokazali ste javnom mnjenju i donosiocima odluka da ne moramo da branimo samo svoja, već i prava drugih u kriznim vremenima, da je svakom društvu više nego ikada potrebno da poštuje i štiti ljudska prava bez ikakve diskriminacije. Pohvaljujemo vašu humanost, vaš duh solidarnosti i vaš oštar osećaj za etiku i vaše inspirativno vođstvo", rekao je on.



image