Merkelova dobitnica nagrade UN za mir

Obrazloženje za nagradu je da je pokazala "političku hrabrost" kada je Nemačka između 2015. i 2016. dočekala izbeglice iz ratom pogođenih zemalja

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel primila je danas nagradu Ujedinjenih nacija za doprinos rešenju izbegličke krize 2015. godine.

Merkelovoj, koja je napustila funkciju prošle godine, u sredu je u glavnom gradu Obale Slonovače dodeljena UNESKO nagrada za mir "Feliks Ufue-Boanji", piše "Politiko".

"Svi članovi žirija bili su dirnuti njenom hrabrom odlukom iz 2015. godine da primi više od 1,2 miliona izbeglica, posebno iz Sirije, Iraka, Avganistana i Eritreje. Ovo je njeno nasleđe", saopštio je žiri u avgustu prošle godine kada je odluka prvi put objavljena.

Angela Merkel je prilikom prihvatanja nagrade rekla da je odlučan i naporan rad za mir sada još važniji nego ikad ranije.

"Dijalog je oružje jakih, a ne slabih", dodala je ona, citirajući prvog predsednika Obale Slonovače nakon njene nezavisnosti od Francuske 1960. godine, Ufue-Boanjija.

Kako navodi AP, organizatori su istakli da je Merkel pokazala političku hrabrost kada je Nemačka između 2015. i 2016. dočekala izbeglice iz ratom pogođenih zemalja.

Nagrada je uručena u Jamusukrou, glavnom gradu Obale Slonovače i rodnom gradu Ufue-Boanjija, navodi AP.

Predsednik žirija koji je dodelio nagradu i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Denis Mukvege, pohvalio je Merkel zbog odluke da ''otvori kapije Nemačke'' u vreme kada druge zemlje to nisu htele.

"Pokazali ste javnom mnjenju i donosiocima odluka da ne moramo da branimo samo svoja, već i prava drugih u kriznim vremenima, da je svakom društvu više nego ikada potrebno da poštuje i štiti ljudska prava bez ikakve diskriminacije. Pohvaljujemo vašu humanost, vaš duh solidarnosti i vaš oštar osećaj za etiku i vaše inspirativno vođstvo", rekao je on.