Svet

Broj poginulih u zemljotresima veći od 20.000, među žrtvama i dečak srpskog porekla

Prema jutrošnjem izveštaju Evropskog-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) zemljotres magnitude 5,5 po Rihterovoj skali pogodio je severnu obalu Papue u Indoneziji
Broj poginulih u zemljotresima veći od 20.000, među žrtvama i dečak srpskog porekla© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Broj poginulih u katastrofalnim zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju prešao je 20.000, saopštile su vlasti dveju zemalja.

Takođe, prema jutrošnjem izveštaju Evropskog-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) zemljotres magnitude 5,5 po Rihterovoj skali pogodio je severnu obalu Papue u Indoneziji.

Zemljotres je bio na dubini od 10 kilometara, prema izveštaju EMSC preneo je Tanjug izveštaj Rojtersa. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.

U Turskoj je poginulo najmanje 17.134 ljudi, navela je turska agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama. 

Među stradalima je, kako ova agencija saznaje, i dečak srpskog porekla, čiji je otac srpski državljanin, a majka iz Turske. Osmogodišnji mališan je, kako je rečeno Tanjugu, sahranjen u utorak u Iskenderunu.

U Siriji je stradalo najmanje 3.317 ljudi, od kojih, kako navodi nevladina organizacija "Beli šlemovi", 1.970 u oblastima pod kontrolom pobunjenika na severozapadu zemlje.

Sirijski državni mediji preneli su da je u oblastima pod kontrolom vlade u Siriji poginulo 1.347 ljudi.

Povređeno je 5.245 ljudi, od kojih 2.295 u oblastima pod kontrolom vlade, a 2.950 u oblastima koje drže pobunjenici u Siriji.

Broj povređenih u Turskoj 70.347 osoba, a operacije potrage i spasavanja se nastavljaju, iako potragu otežavaju niske temperature, javio je Rojters.

 U Turskoj je u 10 provincija proglašena tromesečna vanredna situacija, a pomoć stiže iz celog sveta.

Bez obzira što vremena ponestaje, i gasi se nada preživelih da će ispod srušenih zgrada pronaći svoje voljene, da su čuda ipak moguća, pokazuje i slučaj dve žene koje su pronađene žive pod ruševinama u Turskoj posle 62 sata od zemljotresa.

Kako je saopštila kancelarija gradonačelnika Gazijantepa, a preneo "Si-En-EN", Fatma Demir (25) i njena sestra Merve spasene su u sredu..

"Kada se dogodio potres, na mene je pala betonska ploča. Pala sam na pod", rekla je Demir.

Crveni krst Srbije: Do sada uplaćeno 2,8 miliona dinara za Tursku i Siriju

Preko računa Crvenog krsta Srbije za 36 sati uplaćeno je 2,8 miliona dinara pomoći za stanovništvo Turske i Sirije koja je stigla od 742 pojedinca i pravnih lica, izjavio je generalni sekretar CK Srbije Ljubomir Miladinović.

Miladinović je rekao da je uplata novčane pomoći za ljude pogođene zemljotresom najbrži put da pomoć stigne do njih.

On je za TV Pink naveo da je Međunarodni komitet Crvenog krsta odredio da, od prvog apela, koji iznosi 200 miliona švajcarskih franaka, 120 ode za pomoć Turskoj, a 80 za pomoć Siriji, te da je to razmera u kojoj odlazi i pomoć iz Srbije.

Govoreći o pomoći u materijalnim sredstvima, naveo je da je ambasada Turske objavila instrukcije, te da se ona u Srbiji sakupljaju na dva mesta, po jednom u Beogradu i Nišu.

image