"Spejsiks" ograničio upotrebu satelita u Ukrajini: Ne sme da se koristi u borbama

Upotreba "Starlinka" za upravljanje dronovima prevazilazi granice onoga što je dogovoreno sa ukrajinskom vladom, navela je zvaničnica kompanije

Kompanija "Spejsiks" preduzima korake kako bi sprečila ukrajinsku vojsku da koristi njihove satelite "Starlink" za upravljanje dronovima u regionu tokom sukoba sa Rusijom, rekli su čelnici kompanije u vlasništvu Ilona Maska novinarima.

"Starlink" satelitski i internet servis, obezbeđen ukrajinskoj vojsci kako bi joj olakšao komunikaciju u uslovima oružanog sukoba, nikada nije trebalo da bude korišćen kao oružje rekla je čelnica "Spejiksa" Gven Šotvel tokom konferencije za novinare u Vašingtonu.

"Međutim, Ukrajinci su ga nenamerno koristili na načine koji nisu bili deo nijednog dogovora", istakla je Šotvel.

Ona je objasnila da je prema izveštajima koji su dobili, ukrajinska vojska koristila "Starlink" za upravljanje dronovima. Bespilotne letelice korišćene su za uočavanje neprijateljskih položaja i bacanje bombi.

"Postoje koraci koje možemo da preduzmemo kako bismo onemogućili ukrajinsku vojsku da to radi. Postoje stvari koje smo već uradili i one koje ćemo tek uraditi u vezi sa tim", rekla je Šotvel, ali nije precizirala koje je mere preduzeo "Spejsiks".

Upotreba "Starlinka" sa dronovima prevazilazi granice onoga što je dogovoreno sa ukrajinskom vladom, navela je zvaničnica kompanije, dodajući da je ugovor o korišćenju satelita podrazumevao da se oni koriste u humanitarne svrhe.

"Znamo da ih vojska koristi za izdavanje komandi, i to je u redu. Ali naša namera nikada nije bila da se oni koriste u borbene svrhe", rekla je Šotvel.

"Starlink" satelitski sistem u Ukrajini krajem prošle godine imao je prekide u radu, ali kompanija nije objasnila zbog čega se to dogodilo.

Na pitanje da li je to imalo veze sa merama koje je kompanija preduzela da onemogući upotrebu satelita u vojne srvhe Šotvel je odgovorila: "Ne želim da odgovorim jer nisam sigurna da znam odgovor".

"Spejsiks" je donirao Ukrajini svoje terminale koji su povezani sa oko 4.000 njihovih satelita u niskoj orbiti Zemlje, a određeni broj terminala platile su zapadne vlade, među kojima Sjedinjene Američke Države i Francuska.