Moravjecki: Poraz Rusije postao je razlog postojanja Poljske i Evrope

Ukrajina bi danas bila bliže pobedi da su svi reagovali istom brzinom kao Varšava, poručio je premijer Poljske

Poraz Rusije je razlog postojanja Poljske i Evrope, Poljska postoji radi pobede nad Rusijom, rekao je premijer zemlje Mateuš Moravjecki. Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini predstavlja egzistencijalnu pretnju za Poljsku i Evropu, a pobeda nad Rusijom je u interesu celog kontinenta.

"Ako Rusija pobedi, sve geopolitičke analize mogu biti odbačene. Poljska nije izabrala svoje mesto na mapi, ali u potpunosti razume odgovornost koju ova pozicija nosi. Pobeda nad Rusijom je i poljski i evropski državni smisao postojanja", rekao je.

On je za italijanski list "Korijere dela sera" istakao da bi Ukrajina danas bila bliže pobedi da su sve zemlje reagovale istom brzinom kao Poljska. Posebno je kritikovao Nemačku za koju je naveo da više najavljuje pomoć, nego što je zapravo šalje.

"Čak i da Berlin snabde Ukrajinu onim što je najavio, to je samo kap u moru. Od najjače evropske zemlje treba očekivati više", poručio je Moravjecki jer, kako je naveo, odlaganje isporuke oružja je protivno evropskim interesima i čini Kremlj samouverenijim.

Kada je reč o slanju borbenih aviona F-16 Ukrajini, premijer Poljske je naveo da odluku o tome treba da donese NATO, ali da još nije postignut dogovor u vezi sa tim pitanjem na nivou Alijanse.

"Međutim, kao što je rekao Volfgang Išinger, nijednu opciju ne treba isključiti jer ćemo tako samo ojačati Moskvu", rekao je on.

Moravjecki je poručio da skoro godinu dana nakon početka sukoba, "svima treba da bude jasno da je povratak u predratno stanje nemoguć".

"Ako želimo da pobedi mir, ne smemo da potpadnemo pod uticaj ruske propagande straha", rekao je poljski premijer za italijanski list. 

Istakao je da sa Rusijom ne može da se pregovora jer je reč o "terorističkoj državi", kao i da su "razmere ruskih ratnih zločina monstruozne". "Dok sa tim ne prestanu, nema o čemu da se priča", rekao je Moravjecki.

On je izjavio da je uslov za vraćanje Rusije u, kako je opisao, grupu civilizovanih država - deputinizacija, ali da su građani Rusije ti koji moraju da razbiju "kvazitotalitarni sistem koji je stvorio predsednik Putin".

"Tek tada će biti nade za drugačiju budućnost odnosa Rusije i Evropske unije", naveo je Moravjecki.

Današnju Rusiju uporedio je sa Hitlerovom Nemačkom, rekavši da za Rusiju ima mesta u svetu, isto kao što je bilo i za Nemačku posle Drugog svetskog rata.

"Taj proces nije bio lak, ali je bio uspešan. Isti put ostaje otvoren i za Rusiju", zaključio je premijer Poljske.

Podsetimo, nedavno je bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski sugerisao da je vlada u Varšavi razmatrala podelu Ukrajine u prvim nedeljama sukoba između Moskve i Kijeva.

Moravjecki je te navode odbacio, poručivši da je Sikorski "ruski propagandista".

Zaharova: Vaša zloba će vas uništiti

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odreagovala je na današnju izjavu poljskog premijera, rekavši da se u njegovom stavu ne zna čega ima više -  da li gluposti ili podlosti. 

"I jedno i drugo deo je velike mržnje. A ona je samodestruktivna, kao što znate. Samo tako nastavi, Moravjecki. Vaša zloba ide u korist vašeg poraza", napisala je Zaharova na Telegramu.