Svet

Magnet za pare: Blagoglagoljivi Boris Džonson zaradio više od pet miliona evra na govorničkim tezgama

Bivši britanski premijer od kako nije na funkciji zarađuje 50 puta više nego kao poslanik
Magnet za pare: Blagoglagoljivi Boris Džonson zaradio više od pet miliona evra na govorničkim tezgamaGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Bivši britanski premijer Boris Džonson postao je pravi magnet za novac od kako je napustio funkciju, pa je, kako prenosi "Fajnenšel tajms", prijavio prihod veći od 5,4 miliona evra.

Najveći deo svoje zarade on ubire držeći različite govore, pa tako ispada da je njegova reč daleko važnija kompanijama koje ga angažuju, nego samom britanskom narodu, budući da sa tim "tezgama" Džonson zarađuje 50 puta više nego kao poslanik (skupštinska plata mu je "svega" 91.000 evra godišnje).

Džonsona su u julu pobunjeni poslanici Torijevaca proterali iz Dauning strita 10 zbog raznih skandala, uključujući i čuveni "partigejt" kad se saznalo da je desetine članova osoblja Vajthola predvođenih Džonsonom, ludo zabavljalo u sred karantina koji je bio na snazi zbog pandemije korone.

Od tada je ostao u "zadnjim klupama" kao poslanik za izbornu jedinicu Ukbridž i Saut Ruislip, ali prema registru finansijskih interesa poslanika, prihod mu je za samo nekoliko meseci vrtoglavo skočio kako od avansa za knjige, tako i zbog govora koji znaju da mu donesu i po više od četvrt miliona evra odjednom.

Samo u januaru njegova zarada od govora uključivala je oko 278.000 evra od "Blumberg Singapura" i oko 226.000 funti od indijske kompanije "Aditija Birla Menadžment".

A juče je "zlatousti" Boris prijavio 2,7 miliona evra koje je dobio samo od njujorške agencije "Hari Voker" za neodređen broj govora koje će održati u budućnosti.

Boris ne odbija unosne govorničke angažmane, uprkos tome što je poslanicima 2021. rekao da treba da se fokusiraju na svoje poslaničke dužnosti.

"Morate staviti svoj poslanički posao na prvo mesto i morate se posvetiti prvenstveno, i pre svega svojim biračima", savetovao ih je on tada.

Međutim, sam je nastavio i da govori i da piše, pa je prijavio avans od oko 570.000 evra koje je dobio za objavljivanje memoara o svom turbulentnom trogodišnjem predsedničkom mandatu u vreme bregzita i pandemije. Džonson je inače napisao desetak knjiga, ali tek treba da dovrši biografiju Vilijama Šekspira, prvi put obećanu pre osam godina.

Inače, kad smo već kod bregzita, bivši britanski premijer je prošlog meseca objavio da je od Kristofera Harborna, tajkuna koji je ranije finansirao bregzit partiju, dobio 1,1 miliona evra. Novac je otišao u organizaciju pod nazivom "Kancelarija Borisa Džonson".

Zli jezici inače tvrde, da Džonson, kao i mnogi drugi političari pre njega, kroz ove govorničke angažmane dobija retroaktivnu platu za usluge koje je za vreme mandata činio svojim sadašnjim finansijerima.

U međuvremenu, bivši premijer je kao i svaki čovek čiste savesti, poslednjih pet meseci živeo na imanju vrednom 22,5 miliona funti u jednoj od najskupljih britanskih ulica u Najtsbridžu u centru Londona. Kuća je u vlasništvu lejdi Kerol Bamford, supruge tajkuna građevinske opreme i prijatelja Torijevaca lorda Entonija Bamforda.

Džonson je, inače, pretekao Terezu Mej, svoju prethodnicu na mestu premijera, kao poslanik sa najvećom zaradom u sadašnjem parlamentu. Ona je dobila 2,8 miliona evra od poslednjih izbora u decembru 2019.

image