Svet

Senator iz Jute: Nije nemoguće da su SAD umešane u sabotažu Severnog toka

Ako su napad na gasovode u Baltičkom moru mogle da izvedu američke vlasti bez saglasnosti Kongresa, onda postoji razlog za zabrinutost, napisao je Majk Li
Senator iz Jute: Nije nemoguće da su SAD umešane u sabotažu Severnog tokawww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP

Republikanski senator iz Jute Majk Li rekao je da ne može da isključi mogućnost da su SAD zaista umešane u napade na gasovode Severni tok 1 i 2.

"Zabrinut sam zbog činjenice da ne mogu brzo da isključim mogućnost da su SAD digle u vazduh Severni tok. Pitao sam brojne kolege senatore i niko od onih sa kojima sam razgovarao nikada nije obavešten o tome. Ako se ovo ispostavi da je istina, mi smo u velikoj nevolji", napisao je senator na Tviteru.

Pre toga, Li je na svojoj Tviter stranici objavio rezultate istrage američkog novinara Simora Herša, koji je optužio SAD za umešanost u eksplozije na gasovodu Severni tok.

"Ako je ovo istina, izvršna vlast je samovoljno povela rat protiv nuklearne sile koja nam je skoro ravna po moći", napisao je senator.

Američki istraživački novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, objavio je tekst u kome se navodi da su američki ronioci tokom NATO vežbe "Baltops 22" u leto 2022. godine postavili eksploziv ispod Severnog toka, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.

Američki predsednik odlučio je da uništi "Severni tok" posle više od devet meseci tajnih razgovora sa timom za nacionalnu bezbednost, navodi Herš.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da je Heršovo otkriće potvrdilo ono što je Moskva već i sama tvrdila, i naglasio da Ruska Federacija ne sumnja da su SAD ili druge zemlje NATO-a "umešane u ovu nečuvenu sabotažu".

image