Premijerka Moldavije podnela ostavku

Da smo imali podršku kod kuće kao u EU, mogli smo da napredujemo brže i više, napisala Natalija Gavrilica

Premijerka Moldavije Natalija Gavrilica podnela je ostavku na mesto predsednika vlade.

"Uprkos krizama kroz koje je naša zemlja prošla, Evropska unija veoma ceni naš napredak. Naši građani zaslužuju da uživaju benefite EU koje su želeli 30 godina. Da je vlada imala istu podršku i poverenje kod kuće kao u EU, mogli smo da napredujemo više i brže. Dragi građani, nakon godinu i po dana na čelu vlade, došlo je vreme da podnesem ostavku na tu funkciju", saopštila je Gavrilica.

Dodala je da je njen kabinet bio tim konstruktivnih ljudi, okrenutih razvoju, sa ekspertizom u oblasti ekonomije i ulaganja.

Predsednica Moldavije Maja Sandu je odgovorila na saopštenje Gavrilice, napisavši da je primila njenu ostavku i da joj se zahvaljuje na velikoj žrtvi i naporima da vodi zemlju u vreme velikih kriza. 

"Uprkos izazovima bez presedana, zemlja je vođena na odgovoran način sa velikom pažnjom i posvećenim radom. Imamo stabilnost, mir i razvoj, dok su drugi želeli rat i bankrot", navela je predsednica Moldavije.

Dodala je da će, nakon ostavke premijerke, imati konsultacije sa parlamentarnim strankama nakon čega će imenovati kandidata za novog premijera Moldavije.

Lokalni mediji izvestili da će Sandu najverovatnije kandidovati svog savetnika za nacionalnu bezbednost Dorina Rečena, čija je kandidatura navodno odobrena u vrhu vladajuće Stranke akcije i solidarnosti.