"Blumberg": Turska pokušava da dobije zeleno svetlo od Rusije kako bi isporučila pomoć u Siriji

"Blumberg" piše, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, da Turska pokušava od Rusije da dobije zeleno svetlo za slanje pomoći u Siriju koja je teško pogođena zemljotresom

Turska pokušava da dobije zeleno svetlo od Rusije da koristi nove granične prelaze za isporuku pomoći preživelima u zemljotresu na severozapadu Sirije, javio je "Blumberg" pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Ankara je u pregovorima sa Moskvom da dozvoli protok međunarodnih zaliha preko turskih graničnih prelaza Onkupinar i Kobanbej u provinciji Kilis, kazali su zvaničnici za "Blumberg" tražeći da ne budu objavljena njihova imena jer su pregovori još u toku.

U dva snažna zemljotresa koji su u ponedeljak zadesili Tursku i Siriju poginulo je više od 22.000 ljudi. Dok je turska vlada zauzeta saniranjem štete i spasavanjem preživelih, humanitarna katastrofa se odvija na severozapadu Sirije zbog nedostatka značajne strane pomoći.

Prvi konvoj humanitarne pomoći koju su pružile Ujedinjene nacije mogao je da stigne u Siriju tek u četvrtak sa turskog graničnog prelaza Kilvegozu, ali je pošiljka isuviše mala u odnosu na razmere posledica zemljotresa. Bolnicama koje vodi Sirijsko-američko medicinsko društvo u toj oblasti ostalo je malo medicinskog materijala za lečenje ogromnog broja ljudi koji su zadobili povrede kičme i prelome kostiju.

Iako je Rusija podržavala rezoluciju UN da se proširi upotreba graničnog prelaza Kilvegozu — ili Bab al-Hava — kao jedine ulazne tačke za međunarodne pošiljke pomoći u Siriju, poznato je da se protivi otvaranju novih graničnih punktova zbog zabrinutosti da bi pošiljke završile na teritoriji koju drže pobunjenici.

Ipak, postoje znaci da bi Moskva mogla da bude spremna da prilagodi svoj stav tokom ove humanitarne krize.

"Ako Turska kaže da je to neophodno, Rusija neće biti protiv toga, pod uslovom da je to dogovoreno sa Damaskom", rekla je za "Blumberg" Elena Suponina, analitičarka iz Moskve. "Rusija je ove godine ublažila svoj stav o mandatu UN za dostavljanje pomoći u Siriju.

Turska i Rusija su na suprotstavljenim stranama u severnoj Siriji, gde je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u novembru 2022. zapretio da će započeti dugo obustavljenu ofanzivu protiv kurdskih snaga koje podržavaju SAD u oblasti koju Ankara smatra teritorijom pod kontrolom terorista.

Ruski predsednik Vladimir Putin podržava vlast u Damasku pod upravom predsednika Bašara al Asada koja pokušava da povrati kontrolu nad celom teritorijom zemlje. Moskva je u decembru bila domaćin razgovora između turskog i sirijskog ministara odbrane po prvi put od izbijanja rata u arapskoj državi 2011. godine, u trenutku kada su postojali signali da dolazi do postepenog približavanja Ankare i Damaska.