Svet

Svedočenje bivšeg agenta FBI: Agencija je postala "političko oruđe" savezne vlade

"FBI je postao političko oruđe, počev od vrha u Vašingtonu pa sve do kancelarija na terenu", rekla je Nikol Parker tokom svedočenja pred potkomitetom Predstavničkog doma za istragu politizacije ogranaka
Svedočenje bivšeg agenta FBI: Agencija je postala "političko oruđe" savezne vladeGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Bivši agent FBI je rekla državnim zvaničnicima u Vašingtonu da su mnogi Amerikanci izgubili poverenje u agenciju i da je ona postala "političko oruđe" savezne vlade.

Nikol Parker je svedočila u četvrtak pred potkomitetom Predstavničkog doma koji istražuje navodnu politizaciju ogranaka savezne vlade. Parker je, kako navodi, stekla utisak da su postojala "dva različita FBI" u periodu njenog zaposlenja u birou od 2011. do 2022. godine.

Kako navodi bivši agent, mogao se primetiti jaz između štaba FBI u Vašingtonu i drugih ispostava diljem SAD.

"FBI je postao političko oruđe, počev od vrha u Vašingtonu pa sve do kancelarija na terenu", rekla je Parker. "Misija Biroa je u teoriji ostala ista, ali su se njegovi prioriteti i principi rukovodstva dramatično promenili. Sve to doprinosi gubitku poverenja u FBI koje su imali mnogi Amerikanci, kao i niskom moralu mnogih zaposlenih u FBI", izjavila je ona.

Parker je u tekstu za "Foks njuz" prošlog meseca ukazala da su se "problemi politizacije" FBI nakupljali "jedan za drugim". Ona je opisala scenu kada su agenti FBI klečali u znak podrške demonstrantima pokreta "Blek lajvs meter" nakon smrti Džordža Flojda 2020. godine kao jedan od primera mešanja agencije u politički život.

Parker je napustila FBI krajem prošle godine, sa, kako navodi "uzornim i besprekornim dosijeom". Iz FBI su u saopštenju za "Njujork post" naveli da se od njihovih agenta očekuje "pridržavanje najvišim standardima".

"Naš rad je od suštinskog značaja pri zaštiti američkog naroda od raznih pretnji i očuvanju njegovih ustavnih prava", dodaje se u saopštenju.

Potkomitetom predsedava republikanac Džim Džordan, istaknuti kritičar navodne politizacije FBI i američkog Ministarstva pravde.

On je takođe optužio agencije da namerno ciljaju konzervativce i tvrdio je da su ga kontaktirale "desetine i desetine" agenata FBI koji su mu navodno rekli da je politička pristrasnost unutar agencije primetna.

Osnivanje potkomiteta za istragu politizacije ogranaka savezne vlade izglasano je u Predstavničkom dom početkom januara. Takođe su pod istragom metode koje koristi američka vlada u prikupljanju i analizi informacija o građanima SAD.

image