Svet

Javni dug sve veći ali Bajdenova administracija priprema najveći budžet u istoriji Pentagona

Americi preti dužnička kriza, a razmatraju najveći iznos koji su SAD ikada potrošile na Ministarstvo odbrane
Javni dug sve veći ali Bajdenova administracija priprema najveći budžet u istoriji Pentagonawww.globallookpress.com © Cpl. Cameron Hermanet/Keystone Press Agency

Bajdenova administracija se sprema da zatraži od Kongresa najveći budžet za Pentagon u istoriji, rekao je glavni finansijski savetnik Ministarstva odbrane, dok sukob stranaka oko gornje granice duga izaziva strah da vojsku čekaju duboki finansijski rezovi.

Zvaničnici su "veoma blizu" da se dogovore o konačnoj brojci za ministarstvo odbrane, koju će Bela kuća uključiti kao deo svog ukupnog zahteva za fiskalni budžet za 2024. koji je postavljen za objavljivanje 9. marta, rekao je kontrolor Pentagona Majkl Mekord "Politiku"

"Očekujem da će to biti veća cifra od one koja je poslata Kongresu prošle godine", rekao je Mekord. Iako je odbio da iznese detalje o predlogu pošto su razgovori još uvek u toku, rekao je da će Pentagon investirati u municiju kako bi popunio američke zalihe i podržao nastavak sukoba u Ukrajini, gde obe strane troše hiljade metaka dnevno.

U decembru su poslanici izdvojili 858 milijardi dolara za finansiranje nacionalne odbrane - 45 milijardi dolara više nego što je Bajden tražio. To uključuje 817 milijardi dolara za Pentagon, i još milijarde za razvoj nuklearnog oružja kroz Odeljenje za energetiku i druge programe nacionalne bezbednosti.

U to vreme, to je bio najveći iznos koji su SAD ikada potrošile na Ministarstvo odbrane, što je odražavalo napore Pentagona da se istovremeno suprotstavi navodnoj "pretnji" koja dolazi iz Rusije, drži korak sa rastućom tehnološkom prednošću Kine, modernizuje zastareli arsenal i izbori se sa inflacijom.

Ali izgledi za Bajdenov budžet Pentagona su sve neizvesniji sada kada su republikanci preuzeli Predstavnički dom, gde se sprema stranačka borba oko granice državnog duga. Sa samo četiri meseca pre nego što Ministarstvu finansija ne ponestane načina da spreči neizvršenje obaveza, republikanski poslanici su zahtevali duboko smanjenje potrošnje – uključujući potencijalno odbranu – u zamenu za podizanje gornje granice duga.

Republikanci tek treba da se okupe oko određenog skupa uslova za podizanje granice duga, ali je predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti izrazio podršku za ograničavanje potrošnje na nivoima fiskalne 2022. godine. Ako Pentagon ne bude pošteđen tih rezova, vraćanje na prošlogodišnji nivo budžeta iznosilo bi smanjenje od skoro 75 milijardi dolara – otprilike 10 odsto.

Postoje duboke podele unutar Republikanske partije po pitanju potencijalnih rezova u odbrani. Mnogi "jastrebovi" pokušali su da zaustave bilo kakve razgovore o smanjenju budžeta Pentagona i predlagali smanjenje finansiranja programa koji nemaju veze sa vojskom. Oni, navodi "Politiko", čak očekuju još jedno povećanje budžeta ove godine od oko pet odsto kako bi ublažili efekte inflacije. Mala, ali glasna frakcija tvrdolinijaša odlučna je da smanji potrošnju za odbranu.

image