"Miror": Lideri Japana, Francuske, Nemačke, Italije bili protiv sankcija Moskvi 2014. godine

Memoari bivšeg japanskog premijera otkrili zanimljive geopolitičke detalje

Lideri Japana, Francuske, Nemačke i Italije bili su protiv uvođenja sankcija Rusiji na sastanku G7 u Briselu 2014. godine, otkrivaju posthumni memoari bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Memoari, koji su napisani u obliku intervjua snimljenih od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine, objavljeni su ranije ove nedelje. Povod za dotični samit bila je situacija sa Krimom, koji je prema rezultatima referenduma 2014. godine postao deo Rusije, kao i isključenje Moskve zemlje iz G8, prenosi "Miror".

Abe je u knjizi podsetio da je na sastanku u Briselu tadašnji predsednik SAD Barak Obama zauzeo oštar stav prema Rusiji i lično uručio učesnicima samita dokument koji sadrži nekoliko tačaka sankcija Moskvi, što je bio potez koji je iznenadio sve prisutne.

"Svaka od evropskih zemalja bila je ekonomski povezana sa Rusijom, pa su se prema sankcijama odnosile sa oprezom“, naveo je Abe u memoarima.

Nakon što je tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland izrazio oprez prema Obaminom dokumentu, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel zamolila je Abea da govori. Bivši japanski premijer pozvao je sve okupljene da izbegnu raskol u G7 jer bi to značio "kraj" grupe. Abe je, navodno, predložio da svaka zemlja posebno razmotri pitanje sankcija.

Abe, japanski premijer sa najdužim stažom, bio je na vlasti od 2006-2007 i od 2012-2020. Smrtno je ranjen hicima koji je ispalio 41-godišnji muškarac dok je 8. jula 2022. držao predizborni govor za svog kolegu u gradu Nari. Političar je kremiran i imao je sahranu u budističkom hramu 12. jula, kojoj je prisustvovalo 26.000 ljudi.