Svet

Sunak privatno razmatra obnovu veza Britanije sa EU

Geopolitička i ekonomska situacija promenile mišljenje Londona
Sunak privatno razmatra obnovu veza Britanije sa EUwww.globallookpress.com © Teresa Nunes/Keystone Press Agency

Britanski premijer Riši Sunak privatno je zamolio visoke ministre i zvaničnike da izrade planove za obnovu odnosa Velike Britanije sa Evropskom unijom nakon godina netrpeljivosti nakon bregzita, piše "Blumberg".

Delimično vođeni posledicama ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, visoki državni službenici sastavljaju predloge o tome kako Britanija može bliže da sarađuje sa zemljama EU u nizu oblasti od odbrane i migracije preko trgovine, energetike i međunarodnih standarda.

Britanski zvaničnici se nadaju da će u narednim danima moći da objave rešenje za višegodišnji spor sa EU oko trgovinskih aranžmana za Severnu Irsku nakon bregzita.

Da bi to postigao, 42-godišnji premijer moraće da "balansira" kako bi držao pod kontrolom vatrene pristalice bregzita u svojoj stranci i nagovorio njihove saveznike u Demokratskoj unionističkoj partiji da ukinu svoj veto na decentralizovanu vladu u Severnoj Irskoj.

Čak i ako mu to pođe za rukom, suočiće se sa skepticizmom evropskih lidera koji pokušavaju da posluju sa Ujedinjenim Kraljevstvom poslednjih sedam godina, dok je zemlja prolazila kroz pet različitih premijera koji su EU često tretirali kao vreću za udaranje za svoju domaću publiku. Velika Britanija će takođe uskoro predstaviti zakone o migracijama koje bi ih mogle dovesti u sukob sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Promena strategije Ujedinjenog Kraljevstva prema Evropi nije priznanje da je bregzit neuspeh, tvrdi jedan neimenovani vladin zvaničnik. Prema rečima zvaničnika, to je "odraz promenljive stvarnosti".

Sunak je evropskim liderima jasno stavio do znanja da je odlučan da reši pitanje trgovine sa Severnom Irskom, koje je pokvarilo odnose sa Briselom otkako je Britanija napustila blok. Dogovor na tehničkom nivou je gotovo postignut, iako premijer još uvek mora da ubedi DUP i "bregzit konzervativce" da ga "ne miniraju", navodi "Blumberg".

Ako se ova pat pozicija reši, Sunak bi ove godine mogao da ostvari opipljivije političke uspehe, uključujući bližu saradnju sa Francuskom, naročito kada je reč o migrantima.

Britanija takođe radi na detaljnim planovima za jačanje odbrambenih veza sa Evropom u jeku situacije u Ukrajini, ali i katastrofalnog stanja britanske vojske. Ekonomska situacija u Britaniji pogoršala se posle izlaska iz EU. U petak su zvanični podaci pokazali da se trgovinski deficit Ujedinjenog Kraljevstva sa blokom povećao na rekord u poslednjem kvartalu 2022.

Jedan britanski zvaničnik je rekao da su rekli Sunaku da će snažni trgovinski odnosi sa Evropom biti od suštinskog značaja za ekonomske izazove budućnosti u oblastima kao što su tehnologije u nastajanju, kao i za suočavanje sa pretnjama kao što su globalni šokovi u snabdevanju i jačanje Kine, ali i američki Zakon o smanjenju inflacije.

Nema šanse da Velika Britanija bude u stanju da se takmiči sa veličinom subvencija SAD i EU, tako da će morati da koristi diplomatiju da pregovara o zaštiti britanskih kompanija sa obe strane, rekao je jedan neimenovani zvaničnik.

image