Koliko je nuklearnih bombi "pogodilo" Tursku i Siriju?

Za 65, odnosno 45 sekundi zemljotresa uništeno je područje od 500 kilometara, a potres se osetio i šire

Snaga zemljotresa koji su ove nedelje zadesili Tursku i Siriju, ekvivalentna je snazi koju bi imalo 500 atomskih eksplozija, kaže generalni direktor za smanjenje rizika u turskoj Upravi za katastrofe i vanredne situacije Orhan Tatar.

Prvi zemljotres je, kako on objašnjava, trajao 65 sekundi, dok je drugi trajao 45 sekundi.

"Energija oslobođena u dva zemljotresa jednaka je energiji 500 nuklearnih bombi", rekao je Tatar, dodajući da je ove velike potrese pratilo i više od 2.000 naknadnih, koji se i dalje dešavaju.

Broj mrtvih u snažnom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku porastao je na 22.327, saopštio je turski ministar zdravlja Fahretin Koča, dok je "Gardijan" ranije objavio da su u Siriji poginule 3.553 osobe, čime je ukupan broj žrtava zemljotresa u obe zemlje porastao na 26.000.

"Ovaj zemljotres, koji se opisuje kao katastrofa veka, izazvao je uništenje na području od 500 kilometara, ali se osetio na području od skoro hiljadu kilometara", rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom posete razorenom gradu Dijarbakiru.

Turski lider je obećao da preživeli koji su izgubili svoje domove "neće biti ostavljeni na ulici i u siromaštvu", kao i da će stotine hiljada stambenih blokova biti obnovljeno i ojačano da izdrže zemljotrese u budućnosti.

On je takođe najavio odluku da se svi univerziteti u Turskoj prebace na učenje na daljinu, pri čemu će se studentski domovi koristiti kao privremeni smeštaj za one koji su tragedijom ostali bez krova nad glavom.

Prema rečima predsednika, oko 160.000 spasilaca – turskih i iz drugih zemalja, uključujući Rusiju – učestvuje u humanitarnim akcijama u deset jugoistočnih provincija zemlje.

Magnituda dva zemljotresa procenjena je na 7,7, odnosno 7,6, dok je Agencija za kreditni rejting "Fič" štetu koju je Turska pretrpela od katastrofe procenila na oko 4 milijarde dolara.