Svet

UN: Broj poginulih u Turskoj mogao bi da premaši 40.000

Teško je precizno proceniti, ali siguran sam da će broj žrtava biti bar dvostruko veći, izjavio je koordinator UN-a za hitnu pomoć Martin Grifits
UN: Broj poginulih u Turskoj mogao bi da premaši 40.000www.globallookpress.com © Boris Roessler

Konačan broj žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji mogao bi da premaši 40.000, izjavio je koordinator UN-a za hitnu pomoć Martin Grifits.

"Mislim da je to zaista teško precizno proceniti, jer moramo da prođemo ispod ruševina, ali siguran sam da će se biti bar dvostruko veći", rekao je za Grifits Skaj njuz, prenosi TASS.

Ministar zdravlja Turske Fahretin Koča rekao je da je broj ljudi koji su poginuli u seriji zemljotresa na jugoistoku Turske dostigao 22.327, dok je više od 80.000 povređeno. 

Snažni zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale potresli su u ponedeljak tursku provinciju Kahramanmaraš, koja se nalazi na jugoistoku zemlje.

Podrhtavanje, praćeno stotinama naknadnih potresa, osetilo se u 10 provincija, kao i u susednim zemljama, od kojih je najteže pogođena Sirija. Ministarstvo zdravlja Sirije saopštilo je ranije tokom dana da je broj poginulih u toj zemlji 1.387, a povređenih 2.326.

image