Svet

Nove čistke u Ukrajini: Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde

Prethodnih nedelja smenjeno je nekoliko desetina državnih zvaničnika, a počele su i obimne istrage o počinjenim krivičnim delima pojedinaca
Nove čistke u Ukrajini: Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne gardeGetty © Photo by Paula Bronstein /Getty Images

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izdao je ukaz kojim se smenjuje zamenik komandanta Nacionalne garde Ruslan Dzjuba. On je rekao da će se njegovo nastojanje da "pročisti" vladu nastaviti, prenose "RIA Novosti".

Kako se navodi, Dzjuba je bio odgovoran za logistiku.

Prethodnih nedelja smenjeno je nekoliko desetina državnih zvaničnika, a počele su i obimne istrage o počinjenim krivičnim delima pojedinaca.

Zelenski je održao niz sastanaka sa predstavnicima sektora odbrane i agencija za provođenje zakona. Na njima je, između ostalog, razgovarao o jačanju državnih institucija zemlje. Ukrajinski lider je najavio i nove odluke vezane za Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Ukrajinski predsednik, koji je naglasio da je važno da se pročisti ministarstvo odbrane, nije pominjao Dzjubu u dnevnom video obraćanju.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov saopštio da više neće obavljati tu funkciju. Ostavke su podneli i zamenik šefa kabineta Kirilo, Timošenko, načelnici Sumske, Dnjepropetrovske, Zaporožske i Hersonske vojne oblasne uprave.

Što se tiče "čistki" koje su u toku, Zelenski je rekao da se ne radi samo o epizodnim dešavanjima ili kriminalnim procedurama.

"Država će nastaviti da modernizuje svoje institucije. Mora se garantovati časnost i poštenje državnih struktura", rekao je Zelenski.

image