Svet

U Turskoj i Siriji poginulo više od 37.000 ljudi

Prikupljanje pomoći ugroženima u Turskoj se organizuje širom Srbije, a u ambasadi Sirije u Beogradu, u ulici Serdar Jola 12, može se donirati novac; Dodik ponudio pomoć deci
U Turskoj i Siriji poginulo više od 37.000 ljudiwww.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

Gotovo 30.000 ljudi poginulo je u zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio južnu Tursku, pokazuju najnoviji podaci turske Agencije za katastrofe i vanredne situacije.
Kako navodi agencija, do sada je zabeleženo 29.605 žrtava zemljotresa, prenosi agencija "Anadolija".

Tle se i dalje trese, pa je tako novi udar jačine 4,5 stepeni Rihterove skale zabeležen danas na istoku ove zemlje, dva kilometra od grada Čelihan, u provinciji Adijaman, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Nešto kasnije, u blizini Malatije (koja je jedan od već pogođenih gradova) desio se i drugi zemljotres jačine 5,1 stepeni.

U zemljotresima u Siriji, prema poslednjim informacijama koje je saopštio regionalni direktor SZO za vanredne situacije Ričard Brenan poginulo je oko 8.500 ljudi.

Pomoć Turskoj stiže iz svih krajeva sveta, dok je sirijskoj vladi tek sada, gotovo nedelju dana posle potresa, stigla prva pomoć iz EU.

Prikupljanje pomoći ugroženima u Turskoj se organizuje širom Srbije, a u ambasadi Sirije u Beogradu može se donirati novac.

Sedmomesečna beba spasena 140 sati posle zemljotresa

Sedmomesečna beba spasena je u turskoj provinciji Hataj, 140 sati nakon što je snažan zemljotres pogodio tu zemlju i Siriju.

Kako prenosi agencija Anadolija, u provinciji Hataj spaseni su i trudna žena i njen brat, nakon što su bili zarobljeni 140 sati u ruševinama.

U provinciji Kahramanmaraš spasen je 26-godišnji muškarac iz ruševina jedanaestospratnice.

Petogodišnja devojčica izvučena je iz ruševina zgrade u Hataju 150 sati nakon razornog zemljotresa.

Informaciju o spasavanju devojčice podelio je i turski ministar zdravlja Fahretin Koča uz poruku da nada uvek postoji.

U Hataju iz ruševina izvučen 35-godišnjak u 149 sati nakon potresa

Spasioci su 149 sati nakon zemljotresa iz ruševina šestospratnice izvukli 35-godišnjaka u Hataju.

Spasavanje je trajalo oko pet sati, prenosi "TRT".

Novinar i diplomata Dragan Bisenić rekao je za RTS da u Siriji živi 17,5 miliona ljudi, a da je humanitarnu pomoć pre zemljotresa trebalo 13 miliona ljudi, dok je sada situacija još gora.

Dodaje da je pomoć koja stiže u tu zemlju neuporedivo manja i gotovo beznačajna u poređenju sa onom koja se šalje Turskoj.

"Zapadne zemlje se niti žure, niti pokušavaju da Siriji pomognu u istoj meri u kojoj to čine prema Turskoj, budući da je Turska i članica NATO-a. Tek juče je izvesna prva evropska pomoć upućena u Siriju, ali nije stigla tamo, već u Bejrut", kaže Bisenić.

Dodik: Pomoći ćemo deci iz Sirije

Desetogodišnjoj devojčici iz Turske koju su iz ruševina spasili članovi spasilačkog tima Republike Srpske, kao i ostaloj deci, pružićemo svaku vrstu pomoći, od hospitalizacije u Srpskoj do drugih potreba koje deca imaju, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Tviter nalogu.

On je dodao da se zbog jednog spasenog života deteta isplati svaki trud.

"Njen spašeni život predstavlja zadovoljstvo i radost, kako za naše spasioce, tako i za ostale građane Srpske koji u šoku prate apokaliptične slike iz Turske", rekao je Dodik.

Nepoznati Pakistanac donirao 30 miliona dolara za pomoć Turskoj i Siriji

Nepoznati pakistanski državljanin ušao je u tursku ambasadu u Vašingtonu i donirao 30 miliona dolara za postradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji, saopštio je danas pakistanski premijer Šehbaz Šarif.

"Duboko sam dirnut primerom anonimnog Pakistanca koji je ušao u tursku ambasadu u SAD i donirao 30 miliona dolara za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji", napisao je Šarif na Tviteru, prenosi Si En En.

On je naglasio da je to "veličanstven primer filantropije koja omogućava čovečanstvu da trijumfuje nad, naizgled, nepremostivim preprekama".

Vlasti u Turskoj izdale su naloge za hapšenje više lica, odgovornih za izgradnju zgrada koje su se srušile u katastrofalnom zemljotresu.

Tužioci su izdali su nalog za hapšenje 62 osobe.

Među privedenima je i graditelj luksuzne zgrade "Rezidencija Renesans" u turskom gradu Antakiji, koja je uništena u zemljotresu. On je priveden na istanbulskom aerodromu dok je pokušavao da pobegne u Crnu Goru.

Već sedmi dan spasioci izvlače preživele iz ruševina u Turskoj i Siriji. Uz često podrhtavanje tla, bore se za svaki život. Na terenu su i specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

image