Ukrajina proizvodi britansko oružje: London ne može da skupi ni pola divizije za NATO

Sporazum ove vrste Ukrajinu bi približio NATO i evropskim bezbednosnim strukturama, ocenio je bivši oficir Alijanse

Britansko oružje i vojna vozila mogla bi da se proizvode u Ukrajini u okviru planova koji bi označili produbljivanje veza Kijeva sa NATO, piše britanski "Telegraf".

Visoki zvaničnici odbrambene industrije Velike Britanije razgovaraju o planovima sa kolegama u Kijevu, a svaki dogovor će se verovatno smatrati značajnim jačanjem britanskog odnosa sa Ukrajinom, navodi list.

Britanski rukovodioci su otputovali tamo sa ciljem da osnuju zajednička preduzeća koja bi proizvodila oružje i vozila lokalno pod licencom.

Druge evropske odbrambene kompanije takođe su u pregovorima sa Ukrajinom, zbog čega je London požurio sa ovim planovima kako ih ne bi pretekli francuski i nemaki rivali, navodi "Telegraf".

U toku je trka za stavljanje Velike Britanije "na prvo mesto u redu", rekao je jedan izvršni direktor za britanski list.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da svako slanje oružja Ukrajini samo doprinosi eskalaciji situacije, zbog čega se očekuje da će eventualna zajednička proizvodnja dodatno podići tenzije.

Ed Arnold, istraživač na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi i bivši oficir NATO-a britanske vojske podsetio je da je za ovakav poduhvat potrebno "barem prećutno političko odobrenje".

Arnold je dodao da će sporazum o vojnoj opremi "ukazati na buduću dugoročnu saradnju, produbljujući veze između Britanije i Ukrajine na nivo na kojem još nisu bile". On je rekao da bi sporazum ove vrste Ukrajinu "približio NATO i evropskim bezbednosnim strukturama".

Ukrajina je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u, ali je malo verovatno da će alijansa prihvatiti dok je zemlja u sukobu budući da bi kao članicu NATO, druge članice bile pravno prinuđene da je aktivno brane od Rusije, što je obaveza koja prevazilazi snabdevanje oružjem.

Kijev je, navodi "Telegraf", razumljivo zainteresovan za proizvodnju svog oružja, jer bi to značilo radna mesta za desetine hiljada radnika i veštine da izradi oružje po standaru NATO.

Savetnik "Ukroboronproma", ukrajinskog državnog proizvođača oružja, prošle nedelje je javno rekao da želi da sklopi poslove sa zapadnim kompanijama o proizvodnji zapadnog oružja po standardu NATO-a u zemlji. Sergej Markovski je rekao zapadnim predstavnicima da Kijev nastoji da sklopi sporazume za jačanje bezbednosti u regionu.

"Pored direktnog učešća u zajedničkim poduhvatima i oblika saradnje sa NATO industrijom, možemo da delujemo i kao važno oruđe za zamenu ruskog i kineskog uticaja u zemljama Bliskog istoka, Azije i Afrike", rekao je Markovski.

Različite oružane snage obučavaju ukrajinske vojnike da koriste opremu NATO-a, uključujući britanska oklopna vozila.

Zajednička proizvodnja pomogla bi da se prekine oslanjanje Kijeva na pomoć sa Zapada. Evropski saveznici i SAD poslali su milijarde dolara vrednu opremu, ali Kijev i dalje traži još.

Neprekidni zahtevi doveli su do zabrinutosti da Zapad neće biti u stanju da dovoljno poveća proizvodnju da bi obnovio svoje oružarnice i nastavio da snabdeva Ukrajinu.

Dauning strit i Ministarstvo odbrane Velike Britanije su sinoć odbile da komentarišu ovaj slučaj, rekavši da je to pitanje za vojnu industriju.

Inače, britanski "Mejl on sandej" objavio je, pozivajući se na neimenovani izvor iz Ministarstva odbrane, da su britanske snage toliko iscrpljene da ne bi bile u stanju se bore protiv Rusije, u slučaju eventualnog sukoba.

Britanska vojska najslabija od Drugog svetskog rata

Šefovi NATO-a strahuju da su britanske vojne snage toliko preopterećene da nisu u stanju da budu na prvoj liniji odbrane od Rusije, tvrde "Mejlovi" izvori.

Velika Britanija bi trebalo da preuzme vođstvo NATO snaga za brzo reagovanje od Nemačke krajem godine. Ali izveštaji u nemačkim medijima, podržani od izvora Ministarstva odbrane u Velikoj Britaniji, tvrde da je NATO zatražio od Berlina da ostane na čelu još godinu dana jer Britanija ne može da izdvoji potrebnih 5.000 ljudi.

"Postoje ozbiljni problemi sa nedostatkom municije i drugih kompleta, što je delimično zbog nedovoljne potrošnje – ali i zbog količine municije i drugih ubojnih sredstava koje isporučujemo Ukrajini. Naše snage su takođe rastegnute zbog obima u kojima obučavaju ukrajinske snage", rekao je izvor iz Ministarstva odbrane je rekao.

Izveštavanje medija usledilo je usred sve većeg straha da Velika Britanija neće moći da se odbrani ako ne bude dodatnog novca za Oružane snage u budžetu ministra Džeremija Hanta sledećeg meseca.

Visoki vojni oficiri kažu da je zemlja najslabija od Drugog svetskog rata. Vojska je najmanja koliko je bila u četiri veka, dok je Kraljevska mornarica manje od polovine veličine u vreme Foklandskog rata 1982. godine.

NATO združena operativna grupa veoma visoke spremnosti (VJTF) osnovana je 2014. kao "vrh koplja" – prva linija odbrane u slučaju ruskog napredovanja, piše "Mejl".

NATO navodi da je "njihov posao da budu spremni u trenutku da odmah odgovore na velike krize".

Odgovornost za grupu trebalo bi da se menja svake godine. Međutim, insajder Ministarstva odbrane potvrdio je pisanje nemačkih medija koji su naveli da je od Berlina zatraženo da ostane zadužen za snage za brzo reagovanje jer Velika Britanija nije u stanju da izdvoji 5.000 potrebnih vojnika.