Ekonomske posledice "slučaja balon" iz kineskog ugla: SAD sve bezobzirnije

Vašington je nastavio da podiže tenzije oko balona koji je oboren nad Južnom Karolinom kroz mešavinu političkih i ekonomskih odluka što predstavlja zabrinjavajuće znake za odnose dve države, piše "Global tajms"

Politička mašinerija potpuno je preuzela američku ekonomsku i spoljnu politiku što ima ekonomske posledice koje se odražavaju ne samo na međudržavne odnose, u ovom slučaju SAD i Kine, već i na globalni lanac snabdevanja, piše kineski "Global tajms" analizirajući "slučaj balon" kako su ga nazvali.

U vezi sa kineskim balonom koji je uleteo u američki vazdušni prostor da bi potom bio oboren iznad Južne Karoline, Vašington je, kako se navodi u tekstu, nastavio da podiže tenzije kroz mešavinu političkih i ekonomskih odluka što predstavlja zabrinjavajuće znake za odnose dve države.

Pet kineskih kompanija iz sektora avijacije i tehnologije i jedan institut stavljeni su na crnu listu SAD kao odgovor na incident s balonom, a kako je saopšteno takva odluka je doneta jer su one "podržale modernizaciju kineske vojske, posebno kosmičke programe uključujući letelice i balone".

Rojters je izvestio u petak da Bajdenova administracija planira da deo investicija u "osetljive" kineske tehnološke kompanije zabrani, a deo stavi pod nadzor.  

Konačno, Predstavnički dom Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje Kina zbog korišćenja balona za nadzor nad američkom teritorijom. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning ocenila je da je američka rezolucija prikupljanje političkih poena i dramatizovanje celog slučaja, navodeći da je kineska strana delila sve svoje informacije uz ranije saopštenje da se radi o nenamernom ulasku letelice u vazdušni prostor SAD.

Slučaj sa letelicom dao je američkoj strani izgovor da zloupotrebi kontrolu izvoza targetirajući kineske kompanije i ne bi bilo iznenađenje da pod sankcije potpadne još kineskih tehnoloških kompanija, rekao je za kineski medij član izvršnog saveta Kineskog društva za studije Svetske trgovinske organizacije.

Poslednjih meseci, SAD su pojačale napore da obuzdaju kineske napredne tehnologije, uključujući tu odluku da povuku odobrenje američkim firmama da izvoze većinu delova "Huaveju" i tražeći od Holandije i Japana da se pridruže ograničavanju izvoza opreme za proizvodnju čipova Kini.

Zamah ka stabilizaciji odnosa dve države, postignut sastankom američkog i kineskog predsednika na Baliju prošle godine na samitu G20, poremećen je incidentom sa balonom, konstatuje Li Jong iz Stručnog komiteta Kineske asocijacije za međunarodnu trgovinu.

"Sve stvari koje je Bajdenova administracija uradila nisu pogodovale, već štetile bilateralnoj saradnji", navodi Li Jong.

Nije iznenađujuće što SAD koriste "slučaj balon" kao izgovor za uvođenje sankcija kineskim kompanijama, institucijama i pojedincima sa ciljem da se ubrza odvajanje od Kine.

"To takođe pokazuje da je Bajdenova administracija postala bezobzirnija u svojoj strategiji da obuzda Kinu, bez obzira koliko će to da košta", kaže Li.

U tekstu se zaključuje da je, uprkos svemu, za Kinu i SAD od ključne važnosti da prevaziđu razlike i ojačaju komunikaciju kako bi odnos dve države postao stabilan.

Dodaje se da je američka ministarka finansija Dženet Jelen, prema izveštajima američkih medija rekla da se nada da će planirana poseta Pekingu biti ostvarena, a da je kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo  da je Jelen dobrodošla.