Svet

Berluskoni: Da sam premijer ne bih razgovarao sa "nepristojnim" Zelenskim, on je kriv za sukob

Bivši italijanski premijer pozvao SAD da prestanu sa slanjem oružja Ukrajini i "pritisnu" ukrajinskog lidera
Berluskoni: Da sam premijer ne bih razgovarao sa "nepristojnim" Zelenskim, on je kriv za sukob© Fabrizio Corradetti/Keystone Press Agency

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je da ne bi tražio sastanak sa Vladimirom Zelenskim da je i dalje na čelu vlade, jer je ukrajinski predsednik kriv za sukob sa Rusijom.

Berluskoni (86), koji je imao dobre odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izazvao je buru prošlog septembra kada je rekao da je Putin gurnut u sukob i da želi da postavi "pristojne ljude" na čelo Kijeva, prenosi Rojters.

Lider konzervativne partije "Forca Italija" koja je deo vladajuće koalicije u zemlji, oglasio se nakon što je italijanska premijerka Đorđa Meloni optužila Francusku da ugrožava jedinstvo EU organizovanjem francusko-nemačke večere u Parizu sa Zelenskim na koju nisu bili pozvani drugi evropski saveznici Kijeva.

"Nikada ne bih išao da razgovaram sa Zelenskim jer smo svedoci razaranja njegove zemlje i pokolja njenih vojnika i civila", rekao je Berluskoni novinarima nakon glasanja za regionalne izbore u Lombardiji.

Berluskoni je rekao da do sukoba ne bi došlo da je Zelenski prestao da napada Donbas.

"Tako da ocenjujem, veoma, veoma negativno, ponašanje ovog gospodina", dodao je Berluskoni.

Kabinet premijerke saopštio je da je podrška italijanske vlade Ukrajini "čvrsta, kao što je jasno navedeno u programu i što je potvrđeno u svim parlamentarnim glasovima većine koja podržava izvršnu vlast".

Berluskoni je takođe pozvao Sjedinjene Države da izvrše pritisak na Zelenskog i zaprete da će prestati da šalju oružje Ukrajini, a takođe je obećao masivan program pomoći ako pristane na trenutni prekid vatre.

image