Svet

Evropa sprema još sankcija za Ruse: Proizvodnja oružja na udaru

Sankcije su usmerena na, između ostalog, rusko vojno rukovodstvo i novinare koji rade za ruske državne medije
Evropa sprema još sankcija za Ruse: Proizvodnja oružja na udaruwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Novi, deseti, paket sankcija Evropske unije protiv Rusije mogao bi da obuhvati još četiri banke, 130 pojedinaca i firmi, piše "Politiko" pozivajući se na zvaničnike i diplomate.

Prema navodima portala, nove finansijske sankcije trebalo bi da budu usmerene na četiri ruske banke, uključujući i najveću u privatnom vlasništvu "Alfa banku".

Novim ograničenjima biće uvedena i zabrana ruskim državljanima da rade u odborima kompanija za kritičnu infrastrukturu u EU.

Na listi sankcionisanih nalazi se 130 pojedinaca i kompanija koje su predložile Poljska, baltičke zemlje, Nemačka, Francuska i druge.

Sankcije će pogoditi, između ostalog, rusko vojno rukovodstvo, novinare koji rade za ruske državne medije, poput RT, kao i kompanije i pojedinice u drugim zemljama za koje EU tvrdi da imaju veze sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini ili grupom "Vagner", a navedene su Mali i Iran.

"Politiko" navodi da bi novi paket sankcija mogao da uključi izvoz guma i bitumena u EU i uvoz određene robe u Rusiju, među kojima kamioni, druga teška vozila, građevinske mašine, pumpe i druge.

Deseti paket sankcija obuhvata i dodatne zabrane izvoza elektronskih komponenti koje bi "Rusija mogla da koristi za proizvodnju oružja".

Nije jasno da li će biti uvedene sankcije na uvoz ili izvoz dijamanata, kažu zvaničnici.

Brisel namerava da sankcijama obuhvati i brodsku kompaniju sa sedištem u Dubaiju za koju EU tvrdi da pomaže Rusiji da obiđe ograničenja u oblasti izvoza nafte.

Ambasadori EU će o novom paketu sankcija Rusiji razgovarati u sredu, 15. februara.

image