Luk Skajvoker: Neka sila bude sa Zelenskim

Glumac najpoznatiji po roli u serijalu "Ratovi zvezda" ističe da mu je najvažnija uloga u životu upravo to što pomaže Ukrajini

Posle oskarovaca Šona Pena i Džesike Čestejn među obožavaoce ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog upisalo se još jedno holivudsko ime – Mark Hamil.

Glumac, najpoznatiji po ulozi Luka Skajvokera u serijalu "Ratovi zvezda", dao je svoj glas u engleskoj verziji aplikacije koja označava kraj vazdušne opasnosti u Ukrajini.

"Pažnja. Vazdušna uzbuna je završena. Neka sila bude sa vama", poručuje Hamil i ističe da mu je najvažnija uloga u životu upravo to što pomaže Ukrajini.

Aplikacija je prošle godine ažurirana na temu "Ratova zvezda", što je tek jedna od akcija koje je Hamil preduzeo da podrži Ukrajinu.

U intervjuu za "Politiko", Hamil je rekao da je njegova pozicija ambasadora projekta "Armija dronova" najvažnija uloga koju je ikada igrao.

"Ja sam glumac, bavim se iluzijom i fantazijom", rekao je iz toplog doma svog u Kaliforniji i dodao: "Ja sam kao moderna dvorska luda. Ali uloga u pomoći Ukrajini je mnogo značajnija od onoga što sam navikao da radim. I srećan sam što to radim".

"Politiko" piše da Hamil prodaje potpisane postere kako bi prikupio sredstva za dronove namenjene ukrajinskoj vojsci. Pomenuti projekat "Armija dronova" uključuje nabavku i održavanje dronova, kao i obuku pilota.

Reč je o zajedničkom poduhvatu Oružanih snaga Ukrajine, Ministarstva za digitalnu transformaciju i platforme za prikupljanje sredstava "Junajted 24", koju je postavio Zelenski i koja je do sada prikupila više od 252 miliona evra.

Glumac je dodao da je "počašćen" što ga je ukrajinski predsednik zamolio da se pridruži, te istakao da on nije samo ambasador već i "dobar vojnik" i da bi uradio sve što Zelenski (ili njegov tim za prikupljanje sredstava) zatraže od njega.

"Pratim naređenja", rekao je Hamil i dodao da oseća obavezu da uradi sve što traže od njega, "ma koliko to malo bilo".