Vrhunac cinizma: Norveška, nakon optužbi za sabotažu Severnog toka, Rusiju naziva pretnjom po Evropu

"Norveška je sada najvažniji evropski snabdevač energijom", rekao je zamenik šefa norveške inostrane obaveštajne službe Lars Nordrum nakon što je upravo Oslo optužen za učešće u sabotaži Severnog toka

Manje od nedelju dana nakon što je Simor Herš u svom istorijskom izveštaju optužio upravo Norvešku i SAD za sabotažu Severnog toka, šefovi norveških obaveštajnih službi nazvali su tu zemlju "najvažnijim evropskim snabdevačem nafte".

"Norveška je sada najvažniji evropski snabdevač energijom, nakon što je Rusija prekinula izvoz gasa na Zapad", rekao je zamenik šefa norveške inostrane obaveštajne službe Lars Nordrum.

Nordrum je u godišnjem izveštaju norveških bezbednosnih agencija o mogućim pretnjama takođe tvrdio da bi norveška naftna i gasna postrojenja mogla biti meta ruske sabotaže, prenosi "Asošijejted pres".

Direktorka Norveške nacionalne bezbednosne uprave (NSM) Sofi Nistrom upozorila je da će "cela Evropa patiti" ako budu pogođene norveške gasne i naftne instalacije.

Međutim, norveška domaća bezbednosna služba (PST) je u svom izvežtaju ocenila da je malo verovatno da će Rusija ove godine izvršiti bilo kakvu diverzantsku operaciju na norveškom tlu.

Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram zaključio je na osnovu izveštaja tri bezbednosne agencije da "Rusija danas predstavlja najveću pretnju norveškoj i evropskoj bezbednosti, a konfrontacija sa Zapadom će biti dugotrajna".

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, objavio je prošle nedelje članak u kojem se navodi da su američki ronioci tokom NATO vežbe "Baltops 22" u leto 2022. godine postavili eksploziv ispod Severnog toka, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.